Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Hur ska man kommentera cykling?

11 jul , 2012, 17.35 Marcus Lindqvist

 

Finska Eurosport presenterade en ny bekantskap, i alla fall för mig, under onsdagens spännande bergsetapp på touren: cykelveteranen Kristian Alatalo. Han ersatte Peter Selins bekanta parhäst, sonen Christian Selin.

Arbetsfördelningen var uppenbar: Alatalo ställer en massa, tja, dumma frågor som Selin besvarar. Typ: kör proffsen med tubdäck? Är det någon idé att använda skivbromsar? (Om du inte visste använder proffsen till 99,99 procent tubdäck och skivbromsar hittar du bara på terrängcyklar och marketcyklar).

I vanliga fall brukar Selin d.ä. pladdra om sevärdheter och lokalhistoria, medan Selin d.y. med sin bakgrund som proffscyklist gör skarpa inlägg om själva loppet. Fungerar hyfsat bra.

I måndags hade cykelentusiaster nöjet att få höra ex-proffset Kjell Carlström kommentera. Då var arbetsfördelningen förstås att Selin d.ä. frågar om proffscyklingens hemligheter, Carlström svarar enligt bästa förmåga. Fungerade också bra. Väldigt intressant att höra Carlströms insikter.

Men för en som är insatt i cykling är det mest pinsamt att höra självklarheter. Lite som när Eurosports brittiska kommentatorer försökte referera ishockey-JVM. ”Det där kallas icing och nu måste de börja om i andra ändan av isen”. Det är klart, den oinvigda stora publiken känner inte cykelsportens finesser och då kan det vara på sin plats med lite bakgrund.

Det är en svår gränsdragning. Har också jämfört dagstidningarnas rapporter, Hbl, IS, HS. Föredrar den stil som Hbl använt – referera cykling som vilken sport som helst. Inte läser du heller ett fotbollsreferat där det förklaras vad ett inlägg är. Den som inte vet vad den gula ledartröjan är, vad en huvudklunga är, vad en utbrytning är, vad en klungspurt är, läser knappast med alltför stort intresse om cykellopp.

Jag tror den som är intresserad av cykelsport hellre vill höra lite djupare analyser än pladder. Den som inte har koll men som vill veta mera tar reda på. Google är uppfunnet. Wikipedia finns.

Apropå dagens etapp var det ett grymt antiklimax att Bradley Wiggins & Co lyckades komma ikapp Vincenzo Nibali efter hans djärva försök. Han försökte i alla fall. Etapperna 14 och i synnerhet 16 ger nya tillfällen till att attackera i utförsbackarna – eventuellt med större chans till att ledningen håller ända till mål, då målstrecket inte är alltför långt från den sista bergssluttningen.

Thomas Voeckler går väl aldrig att räkna bort. Men tycker själv att 41-åriga Jens Voigt var dagens krigare.

, ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

5 kommentarer

 1. Niklas skriver:

  Rekommenderar själv att se på svenska. Brukar annars föredra finska kommentatorer jämfört med de rikssvenska som enligt mig pratar alldeles för mycket och just säger alla självklarheter.

  Men de svenska kommentatorerna på Eurosport under Tour de France är väldigt underhållande och blandar mellan sk. expertkommentatornivå och en nivå som man som icke-cykelentusiast också förstår.

 2. Christian R. Conrad skriver:

  Men det är väl en väldig skillnad mellan fotboll och hockey och andra sporter som nästan alla känner till å ena sidan, och cykling å den andra, som är ungefär lika populärt och välkänt som mongolisk strupsång? Klart folk vet vad ett inlägg är (offsajd, å andra sidan…), men cykling BEHÖVER förklaras betydligt mer ingående om vanligt folk ska ha en chans att kunna BÖRJA bry sig.

  Två randanmärkningar ännu: A) Min Nishiki RH80 D2 har skivbromsar, och den är varken terräng- eller CityMarketcykel; samt B) i ett tidigare inlägg som man tydligen inte längre kan kommentera, om hockeyspelares sommarträning, skrev du om ”vanerskivor”. Mikä ihmettä tää nyt on…?

 3. Marcus Lindqvist skriver:

  Tack för responsen. Låt mig ta till ett annat exempel: Golfkommentatorer brukar väl vanligtvis inte heller förklara vad en putter eller en järnklubba, inte heller brukar det ingå i tidningsartiklar om golftävlingar en faktaruta vad en green eller en tee är. Ändå är cykelsport nog större än golf i Finland.

  A) Nishiki RH80 D2 är såvitt jag vet en hybridcykel, icke avsedd för tävling. Skivbromsar är på tok för tunga och otympliga för en tävlingscykel för landsvägslopp.
  B) Fanerskivor, mitt misstag.

  Tycker Eurosports svenska kommentator Roberto Vacchi är helt okej. Men lite väl skränig, särskilt när det går bra för svenskarna, för mitt tycke.

 4. Johan skriver:

  Skivbromsar är väl framförallt förbjudna av UCI på landsvägscyklar så det är inte å mycket att snacka om. Vacchi o Co är verkligt kunniga och underhållande att lyssna på, jämfört med speciellt anglosaxiska kommentatorer, hur låter en finsk kommentator när det går bra för en finländare? Alltid samma finlandsvenska gnällvisa

 5. Marcus Lindqvist skriver:

  Skivbromsar är förbjudna både i landsvägscykel och cyclocross. Det var främst en personlig åsikt, jag är personligen inte förtjust i referenter som är alltför hänryckta och högljudda. Gäller vissa finska kommentatorer också, dock inte far och son Selin. Det kan förstås bero på att det mera sällan gått hemskt bra för finländare i cykelsport på sistone.

Kommenteringen är stängd.