Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Regler är regler, men…

20 maj , 2015, 18.38 Marcus Lindqvist

 

Regler är regler. Men ibland skulle det finnas orsak att se mellan fingrarna. Nu är en stor del av spänningsmomentet i årets Giro d’Italia borta.

Richie Porte drabbades av en punktering några kilometer före mål på den tionde etappen i Forlì. Porte som redan tappat tid till Alberto Contador och Fabio Aru i sammandraget slogs av panik. Han var utanför tre kilometers gränsen som garanterar samma tid som segraren på flacka etapper.

Hans kompis, australienska landsmannen Simon Clarke insåg situationen, stannade och erbjöd Porte snabbt sitt bakhjul. Utan att tveka tog Porte emot det, trots att några av hans lagkamrater i Sky också stannat och var redo att ge honom ett nytt bakhjul.

I mål kunde Porte pusta ut: han hade bara förlorat 47 sekunder och låg fortfarande fyra, 1.09 efter Contador. Trodde han.

Det är mot UCI:s regler att ta emot assistans av ett annat stalls cyklist. Mycket enkelt. Händelsen fick stor synlighet i tv och stor uppmärksamhet på sociala medier och till slut kunde juryn helt enkelt inte blunda.

Porte – och Clarke – fick vardera två straffminuter plus 200 schweiziska franc böter. För Clarke kvittar det, trots att han lånade den rosa ledartröjan för en dag i början av girot slåss han inte om segern. För Porte var det ett förkrossande bakslag: han kunde ha tagit in 1.09 på Contador i det långa tempot på lördag, men inte en chans att han tar in 3.09.

Helt förståeligt att Porte inte tänkte på att det är regelstridigt i situationens hetta. Men han borde förstås ha känt till reglerna.

Men juryn borde visa hönsyn till omständigheterna i sådana här fall. I årets Paris-Roubaix borde en stor del av huvudklungan ha blivit diskade efter att ha cyklat under järnvägsbommarna, men tävlingsjuryn valde att se mellan fingrarna med hänvisning till omständigheterna. Man kan bara undra varför den italienska juryn inte kunde resonera likadant i det här fallet. Hade det hänt ifall det varit frågan om hemmasonen Fabio Aru?

Om inget oväntat händer – i ett etapplopp som Giro d’Italia kan förstås vad som helst hända – har Contador segern som i en liten ask. Rigoberto Uran har tappat för mycket tid, fast han är en excellent tempocyklist. Fabio Aru är bara tre sekunder efter Contador, men han är en usel tempocyklist.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

maj 2015
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Kommenteringen är stängd.