Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Klart Kyrö ska få träna

1 Dec , 2013, 20.00 Marcus Lindqvist

 

Det har cirkulerat rykten om att Kari-Pekka Kyrö bedrivit samarbete med en landslagsåkare och Yles nyhet om att Kyrö vill få sin livslånga avstängning hävd verkar bekräfta uppgifterna. Dessvärre lär Kyrös planer på en comeback inte tas emot väl inom skidkretsarna. Med tanke på hur Kyrös samarbete med Kaisa Varis slutade finns det förstås skäl till sund misstänksamhet. En ny dopningsskandal är det sista det ekonomiskt ansträngda Skidförbundet skulle behöva.

Men vi lever i en rättsstat, inte i Vitryssland. Strunt i de skenheliga svenskarnas och norrmännens reaktioner, det finns många orsaker till att låta Kyrö in från vinterkylan.

• Det är helt enkelt orimligt att tränare får en livstids avstängning, samtidigt som idrottare som gör sig skyldiga till dopning kan återvända till tävling efter en tvåårig avstängning.

• Kari-Pekka Kyrö har redan avtjänat ett alldeles tillräckligt hårt straff under de senaste dryga tio åren, då han dömts till villkorligt fängelse och förvandlats till en paria inom skidkretsarna och i allmänhetens ögon.

• Det är helt befängt att tro att Kyrö ensam varit skyldig till dopningsprogrammet inom finsk skidåkning. Samtidigt som Kyrö blivit avstängd har profiler som Jarmo Punkkinen kunnat fortsätta sin tränarkarriär. Aino-Kaisa Saarinens före detta tränare Jarmo Riski som fortfarande fungerar som hennes rådgivare fick sin nationella avstängning hävd och valdes till årets skidtränare 2007.

• Kari-Pekka Kyrö är en kunnig skidtränare som säkerligen känner till ett och annat utöver dopningsmetoder.

Kyrös avstängning är i Skidförbundets och FIS händer. Sannolikt kan Skidförbundet häva hans nationella avstängning, men FIS kommer knappast att låta honom fungera som skidtränare internationellt. Det kvittar egentligen, för det innebär endast att Kyrö inte kan följa sina adepter vid internationella tävlingar – om han inte köper inträdesbiljett.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

december 2013
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. vilhelm Franck skriver:

    Upprepar min text här.Livstids yrkesförbud kan aldrig vara rätt. Paavo M. Petäjä,skidförbundets ordförande under dopningsskandalen i Lahtis,kan lugnt avsäga sig ”hederstiteln” hedersordförande. Hans agerande nu är inte till heder för någon. Ordförande Petäjä högröd, nästan blå ansiktet bedyrade för finska folket att allt tal om utbredd doping inom skidsporten är lögn och förtal. Rättegången förbundet startade ledde till att två oskyldiga reportrar blev dömda. Tack vare Kyrö blev orättvisan rättad och skidförbundet, och dess ordföranden fick stå där med skammen, och några medlemmar offrades, de fick fängelse och skadestånd. Petäjä, själv till yrket jurist, gick fri för inget kunde bevisas angående hans vetskap om vad om det fusket som pågått i skidförbundet under åtskilliga år. Petäjä var väl naiv och godtrogen- men riktig ledare skulle ha haft ett bättre kåll sitt förbund. Mördare, tjuvar och pedofiler ja ogärningsmän av alla slag är renade om de inte under tre år efter avsuttet fängelsestraff blivit fast för nya brott. Varför skall Kyrö, som inte dömts för brott straffas med livstida yrkesförbud? Jag hoppas Kyrö får sina rättigheter tillbaka, och de verkliga skyldiga dvs de som slöt ögonen då fusket pågick alla skulle be om avsked.

  2. vilhelm Franck skriver:

    Livstids yrkesförbud kan aldrig vara rätt.
    Vilhelm Franck

Kommenteringen är stängd.