Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Triathlon och Yles sakkunskap

7 aug , 2012, 12.34 Marcus Lindqvist

 

Det började redan dåligt när triathlonsändningen var tjugofem minuter försenad på grund av paddlingen (det här har jag bloggat om förut, se nedan) men det blev bara värre. Yles kommentatorer var helt ute och cyklade och om någon spontant ville se på triathlon fick den garanterat en skev bild av sporten.

Den svenska kommentatorn sade helt korrekt att sporten förändrats totalt när draftförbudet slopades på OS-sträckor. Sen fortsatte han med att svamla nånting om att nuförtiden behöver du inte vara så bra på simning, för det går att bara hänga på typen framför. Alltså va?! Grejen är alltså att det alltid varit tillåtet att drafta i simning, det går ju inte att förbjuda, men nyttan är marginell. Däremot är det draftningen i cykelmomentet som helt förändrat sporten.

Det finska referentparet Petri Viljanen och triathlonlegenden Magnus Lönnqvist (respekt!) som annars mest snackade om Pauli Kiuru och nittiotalet hade inte den blekaste aning om att hemmafavoriten Jonathan Brownlee tog ett 15 sekunders straff för att han klev på cykeln för tidigt i växlingen från simningen och var helt ute när han löpte in i penaltyboxen på löpningen. Lyckligtvis kollade jag BBC via nätet.

Rekommenderar annars också fullständigt BBC eller EBU:s egna sändningar. Går ju bara inte att lita på Yles sändningar, alls.

Herrarnas triathlonlopp var mycket mera spännande än damernas, som var en fullständig sketch. Britterna med Alistair och Jonathan Brownlee samt Stuart Hayes i spetsen körde aktivt och hårt, en grov kontrast till damerna som bara rullade i huvudklungan. Sedan löpte Alistair Brownlee till guldet med ruskig fart: 29.07 på 10km, och då promenerade han över målstrecket. Jarkko Järvenpääs inhemska årsbästa på bana är 29.08,63, ifall du undrade.

, ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
« jul   sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Kersantti Karoliina skriver:

    Jag måste jobba när sändningen kom. Men som tur så kan man läsa din blogg istället.

  2. Ralf skriver:

    Man kan väl i alla fall säga att det inte hjälper att vara bättre än övriga i simning, för en ensam cyklist kan inte längre hålla undan. Däremot är det med de nya reglerna kanske ännu viktigare än förut att inte tappa för mycket i simmomentet. I linjelopp på cykel är det i regel dock mycket lättare att ta fast en klunga än att göra en utbrytning.

    För övrigt så irriterar man väl sig alltid på mediernas förmedling av det som man själv är sakkunnig i. I linjeloppet bytte jag själv från svenskt till finskt referat, vilket jag inte skulle göra i andra sporter. Därmed inte sagt att man alltid kan lita på Yles sakkunskap i synkroniserad simning eller landhockey.

Kommenteringen är stängd.