Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Contadors form avslöjar en del

21 aug , 2012, 13.31 Marcus Lindqvist

 

Alberto Contador hävdar ju att han gav ett positivt dopningstest under Tour de France 2010 för att han ätit kontaminerat biffkött. (Tydligen uppskattar han inte sitt hemlands köttindustri eftersom han smutskastar den så, vem vill nu ha biffkött kryddat med clenbuterol?).

Det är dock intressant att jämföra hans klättringsform under de senaste stortävlingarna han varit med i efter sin avstängning och före sin avstängning. År 2009 klättrade, nä, dansade, Contador, uppför Mont Verbier med hiskeliga 1 856 höjdmeter i timmen. Det är fortare än exempelvis Bjarne Riis på Hautacam 1996, eller Lance Armstrong på Alpe d’Huez 2001. Med Contadors vikt motsvarar det enligt ökända doktor Michele Ferraris formel 7,2 watt per kg.

Många etablerade cykeltränare har konstaterat att 7 watt per kg är omöjligt att uppnå utan att använda bloddopning. Men det är bara en åsikt som är ungefär lika mycket värd som Kari Pekka-Kyrös bittra uttalanden.

Däremot är det fakta att Contador var en skugga av sitt forna jag i förra årets Tour de France, då han i och för sig vurpade och led av ett ont knä. Men det är också fakta att Contador under gårdagens etapp i Vuelta a Espana attackerade sju gånger, om jag räknade rätt, i en hyfsat brant backe utan att kunna skaka av sig sina främsta rivaler. Tätkvartetten klättrade uppför slutbacken med 1 779 höjdmeter i timmen, vilket för Contadors del ger 6,6 watt per kg. En markant skillnad jämfört med 7,2 watt per kg, även om det kanske inte låter så mycket.

Men med tanke på att Contador väger 62 kg blir skillnaden ungefär 50 watt. På en flack raka är det i stora drag skillnaden mellan 41 km/h och 43 km/h.

Contador kanske bara prövade sin form, kollade hur bra motståndarna hakar på, under gårdagens etapp. Men det såg faktiskt ut som han tvingades slå av på farten, utan att kunna dra upp någon större lucka. Den gamla Contador skulle ha dansat iväg.

Det är sant att Contador inte tävlat på allvar sedan förra sommaren, på grund av sin avstängning. Före vueltan hann han bara värma upp med det en vecka långa Eneco Tour, som inte innehöll några större berg. Dessutom får jag äta upp mina ord om Contador exempelvis under dagens etapp gör ett fantomryck och krossar hela startfältet.

Men trenden är som jag ser det tydlig: under de senaste åren har ingen kunnat dansa iväg från motståndarna som bergskungarna gjorde förut. Ingen har uppnått 7 watt per kg på flera år, utan klättringsfarterna har varit avsevärt långsammare än förut.

Detta måste ses som ett positivt tecken ur den rena idrottens synvinkel. Vad det tyder på om Contadors samvete må bli osagt.

, , , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
« jul   sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Marcus Lindqvist skriver:

    När Contador var i sin bästa form var han helt suverän, men han har inte uppvisat samma form i årets Vuelta a Espana. Hans attacker har blivit halvvägs och han har inte kunnat ruska av sig Joaquim Rodriguez – tvärtom har han förlorat varenda en backspurt. Sannolikt blir han bättre med lite mera tävlingsrutin och den typ av träning som bara går att få genom tävling, men knappast får vi mera se någon upprätthålla effekter på 7,5 watt/kg i bergen. Inte ens i Giro d’Italia i fjol hade Contador likadana prestationsdata som 2009, fast han var klart bättre än sina konkurrenter. Bra så.

  2. Marcus Lindqvist skriver:

    Ännu ett tillägg: Contadors watt/kg på exempelvis Grossglockner i Giro d’Italia 2011 var ca 6,4 w/kg, klart mindre än på Verbier i Tour de France 2009.

Kommenteringen är stängd.