Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Sovjetgrisens OS-guld

28 jul , 2012, 17.57 Marcus Lindqvist

 

Alexandre Vinokourov har alltid varit en av mina favoriter. En sann baroudeur. En färggrann figur som alltid gör loppen spännande med sina överraskande, ibland helt vansinniga attacker.

Jag var djupt besviken när Sasha åkte dit för dopning 2007, men inte ett dugg överraskad. Han och flera av hans stallkompisar fick en plötslig, oförklarlig formtopp mitt under Tour de France 2007.

Det gladde mig ändå när han återvände till cykling, tog en etappseger i touren 2010 – och nu, några månader innan han drar sig tillbaka för gott, kronade sin karriär med ett OS-guld.

Många har aldrig kunnat förlåta Vinokourov för hans dopningsbrott. Den svenska triathleten Jonas Colting twittrade bland annat ”Låt inte den sovjetiske dopinggrisen vinna!!!” och ”Fy fan!!! En gång dopad, alltid dopad! Han borde fått ballen släpad i gruset istället för att fira OS-guld.” Sedan fortsatte han svamla något om att forskare anser att de gynnsamma effekterna av bloddopning på det kardiologiska systemet är bestående. Vilket båg. Den brittiska sportjournalisten Daniel Friebe twittrade ”Come on, it could have been worse. Riccò could have been riding.” och syftade på knäppskallen Riccardo Ricco som faktiskt åkt dit på nytt efter sin avstängning.

Sovjetgrisen. Det säger allt. Den största orsaken till att just Vinokourov inte tillåts återvända är att han är hemma i det forna östblocket. Ni vet, där dom dopade sig över öronen.

Vinokourov cyklar dessutom för Astana-stallet. Sovjetiska doparstallet, ni vet. Då borde väl exempelvis Sveriges tourhjälte Fredrik Kessiakoff rimligtvis också vara dopad. För att inte nämna Gustav Larsson som kör för ökända Saunier-Duval.

Ivan Basso, Alejandro Valverde, med flera. De är alla välkomna tillbaka. Ingen har någonsin hånat Jan Ullrich så som Vinokourov blivit hånad av bland annat den brittiska pressen.

De brittiska cykelblaskorna har tillägnat minst en spalt i varje nummer för att ironisera över Vinokourov. Måste svida ganska rejält att britternas idiotsäkra plan för att dominera linjeloppet i OS gick i kras.

De fyra britterna som skulle dra en fräsch Mark Cavendish ända till slutrakan, David Millar, Bradley Wiggins, Ian Stannard och Chris Froome, räckte bara inte till, hur starka de än är. Inte ens med hjälp av tyskarna, som ville bädda spurt för Andre Greipel, och Cavendishs långvariga vapendragare, österrikaren Bernhard Eisel som var sina proffsstallkamrater trogen också i OS.

Lite synd om schweizarna, som jobbade hårt i utbrytningen och planerade att låta Fabian Cancellara avlossa en av sina legendariska kilometers spurter. Cancellara, lika känd för sin våghalsiga kurvteknik som sin styrka i tempo, vurpade i en kurva med ett par mil till mål.

Men jag missunnar inte Vinokourov segern. Inte alls. Om det nu inte visar sig att han var dopad igen, förstås.

, ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

En kommentar

  1. Örn skriver:

    Bra att den offensiva tv-vänliga cyklingen vann. Kul också att det blev norskt brons!

Kommenteringen är stängd.