Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Cykelkultur part deux

19 jul , 2012, 06.40 Marcus Lindqvist

 

Som sagt förut, cyklade uppför legendariska Col du Tourmalet redan i söndags. Redan då fanns där folk som parkerat sina husbilar längs med vägkanten och hissat flaggan i topp, inför onsdagens bergsetapp som gick över fyra klassiska bergstoppar i Pyrenéerna.

På onsdagsförmiddagen cyklade jag på nytt uppför Tourmalet. Då var vägkanten fullpackad med folk, ända nerifrån Luz-Saint-Sauveur där stigningen börjar. Säkert tjugotusen åskådare bara på det berget.

Folk hurrade på mig och de andra cykelentusiasterna som valde att cykla uppför Tourmalet under den skoningslöst heta dagen för att få en bra plats för att se touren. Småungarna sträckte ut handflatan för att klappa femmor. Hur kul som helst. Någon ropade Go Kasechkin! för att jag hade en Astana-replikatröja på mig, någon annan Allez Astana!

Jag hittade hur som haver en bra sittplats alldeles vid toppen, i den sista svängens innerkurva. Var så nära cyklisterna att jag fick hoppa åt sidan några gånger för att ge plats för dem som tog kurvan snävt.

Otrolig stämning där uppe. Såg en bunt finländare också, som råkade stå i samma kurva. Hör inte precis till vanligheterna med finländska tourturister.

En finländare var dock med på touren även i år, fast han inte cyklade: Kjell Carlström. Före detta Sky-proffset rattade Skys VIP-bil före huvudklungan och stannade strax på andra sidan av toppen för att langa flaskor åt cyklisterna innan de började åka utför igen.

Kan inget annat än rekommendera att åka till ort och ställe för att kolla touren. Det här var andra gången för mig och jag kommer bergsäkert på nytt. Inte för att du ser så hemskt mycket av själva loppet där uppe, i ett huj åker peloton förbi. Men stämningen är oslagbar.

Gäller dock att vara ute i god tid, då gendarmeriet stänger av bergstopparna i ganska god tid före peloton anländer. Dessutom gäller det att reservera en bra läktarplats.

PS Det krånglande vevlagret som jag klagade om förut visade sig vara intakt. Men – tro det eller ej – Gir’sens kolfiberram hade en rejäl spricka. Fick hyra en cykel för de resterande dagarna. En Giant av aluminium, tack så mycket. Nej, den var inte någon lättviktare precis.

PS 2 Blev förbiåkt i söndags på Tourmalet av en cyklist som inte precis såg ut att vara där första gången. Försökte haka på, men han åkte ifrån mig hur lätt som helst med vacker kadens. Såg honom på nytt på onsdagen i dalen. Snubben cyklar för ett lokalt amatörlag på fjärde division (World Tour, Professional Continental, Continental, Amateur) som är reservlag till Jussi Veikkanens FDJ-BigMat. Inte undra på att han kunde tackla bergen.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Tua skriver:

    Vi cycklade up Passo dello Stelvio för ârets näst sista etapp i Girot – jag kan bara instämma att det lönar sig att âka och se dessa lopp live ifall man är intresserad. Stämmningen pâ bergen är fantastisk!! Bäst är det om man cycklar upp själv, alla med grundkondition klarar av även de legendariska bergen/passen bara man reserverar tillräkligt med tid för pauser och inte tar ut sig i början.

  2. Marcus Lindqvist skriver:

    Ja, tillräckligt lätt utväxling bara så är det inte svårt att klara dem. Det är sedan en annan sak att cykla dem i proffsens fart. Skulle vilja se Giro d’Italia någon gång och särskilt roligt skulle det vara att pröva Passo dello Stelvio. Lär dock vara betydligt brantare än Pyreneernas bergstoppar, ställvis över 20 procent om jag minns rätt.

Kommenteringen är stängd.