Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Nästa tour blir annorlunda

21 jul , 2012, 13.55 Marcus Lindqvist

 

Det första långa tempoloppet förra veckans måndag avgjorde i praktiken årets Tour de France. Bradley Wiggins var överlägsen och då han med hjälp av sina stallkamrater enkelt kunde försvara sin ledning i de bergsetapper som stod på programmet blev det sista tempoloppet dagen före målgång i Paris en formalitet. I skrivande stund inväntar Wiggins och de andra favoriterna ännu start, men jag kan slå vad om några tubdäck och ett par rullor styrstångstejp att han inte sumpar sin ledning.

Inte precis enligt manuskriptet. TdF-direktören Christian Prudhomme trodde att touren skulle avgöras under den sista egentliga tävlingsdagen, precis som förra året då Cadel Evans erövrade den gula ledartröjan i det sista tempoloppet. Den sista etappen till Paris är som bekant bara en transportsträcka och en klungspurt som inte påverkar sammandraget.

Så lita på att nästa års Tour de France kommer att se annorlunda ut. Det kommer bli mera berg, förhoppningsvis mera målgångar på bergstoppar och mindre tempolopp. Det är inte uteslutet att Prudhomme drar ett backtempo ur sin hatt när han presenterar nästa års bana i höst.

Det fanns tillräckligt med berg i årets tour. Men det måste vara målgång på bergstoppen för att det ska bli avgörande – och det måste vara flera bergsetapper i rad.

Touren kunde ha sett mycket annorlunda ut. Redan nu började Wiggins vara sliten efter ett par bakugnsheta, tuffa dagar i Pyreneerna och hjälpryttaren Chris Froome fick vänta på honom på väg upp mot Peyragudes i torsdags.

Tror Froome skulle ha vunnit hela touren om bergsetapperna varit svårare. Kanske han får sin chans nästa år. Nästa år kommer han förstås få mera konkurrens i bergen när Alberto Contador och Andy Schleck är med igen.

Min moraliska vinnare är dock: Vincenzo Nibali. Han försökte om och om igen attackera och göra det till en spännande tour, men han var alldeles för ensam och hade ingen större nytta av sina stallkamrater. Ivan Basso är inte den cyklist han en gång var, inte ens lika stark som efter att han återvände från sin dopningavstängning. Sylvester Szmyd som brukar vara ett riktigt draglok var inte alls i sin vanliga form. Både Basso och Szmyd körde förstås också Giro d’Italia, vilket utan tvekan inverkade på deras form.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.