Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Världsettan i division 2

10 Dec , 2012, 20.48 Marcus Lindqvist

 

Internationella cykelunionen UCI upphör aldrig att förvåna – eller vad sägs om att världsettans stall inte platsar bland de arton stallen i den främsta divisionen inom proffscykling? Det finns förstås något bra skäl till att UCI förnekade Joaquim Rodriguez Katusha World Tour-licens, men på något vis känns det väldigt symptomatiskt för den smått korrumperade, icke transparenta organisationen med huvudkontor i Aigle.

Därmed finns det ingen garanti för att Rodriguez får delta i La Fleche Wallone, Amstel Gold Race, Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta á Espana eller något annat av de stora World Tour-loppen. Arrangörerna av World Tour-lopp får ta med fyra wild card-stall utöver World Tour-stallen som är garanterade startplatser. Tourarrangören ASO väljer åtminstone de franska stallen Cofidis och Europar wild card.

Till skillnad från vad som spekulerats beviljade UCI dock Alberto Contadors Saxo Bank-Tinkoff en World Tour-licens. Det skulle varit just snyggt om tvåfaldiga (eller trefaldiga om du frågar honom) tourvinnaren inte fått vara med i touren 2013.

Jussi Veikkanens franska FDJ-Bigmat fick också World Tour-licens, vilket öppnar dörrarna för Veikkanen till bland annat Giro d’Italia. Även Lotto-Belisol och Argos-Shimano fick World Tour-status, vilket innebär att svenskarna Tobias Ludvigsson och Jonas Ahlstrand nu också deltar på World Tour-nivå.

De övriga World Tour-stallen är AG2R La Mondiale, Astana Pro Team, BMC Racing Team, Cannondale, Euskaltel Euskadi, före detta Rabobank, Garmin Sharp, Lampre – Merida, Movistar Team, Omega Pharma – Quick Step Cycling Team, ORICA GreenEDGE, RadioShackNissan, Sky Procycling, och Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team. Kul att baskiernas Euskaltel Euskadi trots alla orosmolnen kring finansieringen fortfarande hankar sig fram. Men frågan är hur det går för för före detta Rabobank när huvudsponsorn avbryter samarbetet.

Reglerna för att bevilja World Tour-licenser borde definitivt vara klarare. Nu vet knappast någon annan än UCI-chefen Pat McQuaid vad som gäller. I och för sig inget ovanligt när det gäller UCI.

, ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

december 2012
M T O T F L S
« Nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

En kommentar

 1. Harry Rönnberg skriver:

  1989 hade en cykeltidning en bild på Marco Pantani och övriga startfältet i Tour de France som sittstrejkade på ett torg i en fransk stad inför starten av den dagens etapp.
  Rubriken var: ”Det kan inte bli värre”.
  Protesten handlade om störande dopingtester av deltagarna i tävlingen.
  Hur fel hade de inte!
  Nu skrivs resultatlistorna om först 2 till 3 år senare när domstolar kommer med sina beslut i dopingrättegångar. Och de har visat sig vara allt annat än slutliga de resultaten också. Ibland är det UCI som ändrat på regler och ibland är det toppstjärnor som åker dit på märkliga efterkonstruktioner så resultat stryks. Proffscyklingen har blivit en dopingcirkus som har ytterst låg trovärdighet oberoende hur många försäkringar om bot och bättring UCI och andra ger.

Kommenteringen är stängd.