Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Släng medaljerna i sjön

10 aug , 2012, 19.47 Marcus Lindqvist

 

USA-cyklisten Tyler Hamilton som förra året medgav att han dopat sig i CBS tv-program 60 minutes och som avgett vittnesmål mot Tour de France-legenden Lance Armstrong bad Internationella olympiska kommittén IOK om att bli fråntagen sitt fuskguld i Aten 2004. Rakryggat – och IOK-chefen Jacques Rogge riktigt tackade Hamilton för det.

Guldmedaljen tillfaller Vjateslav Ekimov, som också vann OS-guldet i tempo 2000. Ekimov har aldrig avgett ett positivit dopningsprov.

Men Ekimov är före detta stallkamrat med Armstrong och Hamilton i US Postal/Discovery Channel, där han tillbringade 1997-1998 och 2000-2006. Hamilton hävdade att det förekom systematisk dopning i US Postal/Discovery Channel, något som också den dopningsavstängda tourvinnaren 2006 Floyd Landis hävdat. Fyra av USA:s bästa landsvägscyklister George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie och Christian Vande Velde bad oförklarligt om att inte få vara med i London-OS och enligt uppgifter i amerikanska medier har de, som alla har ett förflutet i US Postal, vittnat mot Armstrong och berättat om dopningen i US Postal.

Det väcker förstås frågor om Ekimov, men det är helt fel att börja anklaga honom utan några bevis. Det är ändå diskutabelt hur klokt det är att ge honom OS-guldet.

Det lättaste skulle vara att inte alls dela ut medaljen. Det är för det första tveksamt hur festligt det är för Ekimov själv att tilldelas OS-guldet åtta år senare. Andy Schleck lät inte heller så uppspelt när han två år senare tilldelades segern i Tour de France 2010 efter Alberto Contadors avstängning.

Samma situation har uppstått i friidrott, när exempelvis Marion Jones fråntogs gamla guldmedaljer. Då löste IOK saken med att inte alls dela ut guldet på 100 meter i Sydney, då det annars hade tillfallit skandallöparen Ekaterine Thanou.

Så borde man alltid göra. Det är ingen vits att dela ut guldmedaljer på nytt i efterskott, många år senare. Inte minst för att på den tiden kan många andra som aldrig gav ett positivt dopningsprov ha varit minst lika insyltade i dopningssnåret. Marion Jones gav heller aldrig ett positivt dopningsprov.

Det lättaste skulle vara att

, , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
« jul   sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.