Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Touren är inte alls avgjord!

10 jul , 2012, 20.49 Marcus Lindqvist

 

Okej, det kanske ser ganska så avgjort ut efter måndagens tempolopp – en suverän Bradley Wiggins i en nästan två minuters ledning i sammandraget över Cadel Evans, med ännu ett långt tempolopp kvar före målgången i Paris. Men touren skulle inte vara touren om inte vad som helst kunde hände.

Förra året var Wiggins också en av favoriterna, men en olycka förstörde allt för honom. Touren brukar lugna ned sig efter den första, spralliga veckan, så risken för att det ska ske minskar då cyklisterna angriper Alperna. Men det är många, svåra dagar kvar till Paris.

Talade på tisdagen i korthet med Garmin-Sharps sportdirektör Charly Wegelius, som inte kan ha haft en lätt dryg vecka då det amerikanska stallet drabbats hårdast av alla av krascherna. Wegelius påminde om att Wiggins också är en människa av kött och blod och att en enda dålig dag i bergen lätt kan kosta honom ett par minuter.

Team Skys styrka är förstås inte endast det att Wiggins är i superbra form, utan att de har det starkaste laget – trots att Kanstantsin Sivtsov tvingades avbryta. Det låter befängt att kalla Edvald Boasson Hagen och Chris Froome hjälpryttare, men de sliter för Wiggins. Richie Porte och Michael Rogers är två andra väldigt duktiga domestiques. På Twitterspråk: Wiggins > Evans, Sky > BMC.

Noterade att Betfair erbjuder 1,41 gånger insatsen för Wiggins seger. Låter ungefär rätt.

Evans är 1.53, Vincenzo Nibali 2.23 och Denis Menchov 3.02 efter Wiggins. Det är väldigt mycket under den moderna tiden, då det sällan blir hemskt aggressiv cykling och stora tidsskillnader i bergen (orsakerna till det kan behandlas i ett separat inlägg, men en av dem är förstås banläggningen med få etappmål på bergstoppar).

Det största hotet mot Wiggins kommer nog inifrån Sky. Chris Froome är bara 2.07 efter och såg starkare ut än Wiggins i den första bergsetappen i lördags, som han också vann. Det blir intressant att se vad som händer ifall Wiggins har en dålig dag i bergen, så som i fjolårets Vuelta a Espana då Froome tog över ledarskapet.

På onsdagen fortsätter touren med en bergsetapp som inbjuder till utbrytningar. Den erbjuder också en ny bekantskap på touren, Col du Grand Colombier på programmet.

Torsdagen erbjuder en ännu bättre chans för Nibali och Evans att försöka blanda om i Team Skys koncepter. Bergsetappen svår och tung, men eftersom den är så kort som 148 km inbjuder den till tidiga initiativ.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.