Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Snacka om B-VM

23 Dec , 2011, 14.13 Marcus Lindqvist

 

Cynikerna snackar om B-VM när det ordnas ishockey-VM varje vår utan världens bästa, nästbästa och tredje bästa spelare som brukar vara upptagna med NHL-slutspel då det beger sig. Kanadensarna hänvisar till vårt folkkära hockey-VM som IIHF World Championships.
Däremot är WJC, JVM i ishockey större än livet i Kanada. Men kom igen, snacka om B-VM.

Kanada har ett helt lag JVM-valbara talanger som spelar i NHL: Tyler Seguin, Jef Skinner, Sean Couturier, Ryan-Nugent Hopkins. Till och med Sverige har några lyskraftiga NHL-stjärnor som inte får vara med för att de redan nu spelar nyckelroller i sina lag, Gabriel Landeskog och Adam Larsson.
Gäller alltså att förhålla sig till förhandsspekulationerna om Finlands medaljchans med viss förbehållsamhet. Men visst skulle det vara en bragd att ta hem en medalj inför den kanadensiska hemmapubliken i Edmonton och Calgary.

Kanada har ett ungt, men talangfullt lag med hela tolv förstaval i NHL-draften. USA har åtta spelare som blivit valda i den första omgången av NHL-draften.
NHL-draften är förstås ingen absolut mätare av en hockeyspelares talang, eftersom det är välkänt att scouterna och NHL-klubbarna prioriterar nordamerikaner och svenskar som under de senaste åren visat att de gärna åker över Atlanten. Ryssarna och numera i allt större grad finländarna väljer oftare spel i KHL än att kämpa sig till en NHL-plats genom farmsystemet, vilket återspeglas i NHL-draften eftersom NHL-klubbarna inte vill slösa bort sina draftval.

Ryssland ställer upp med i stort sett sitt bästa tänkbara manskap. Tjeckien och Slovakien är allvarligt på dekis och utgör inget hot mot Finlands medaljförhoppningar.Schweiz har skrällt förut på den här nivån, men jag tror det börjar vara slutskrällt. Om Finland som det ser ut slutar grupptrea i Edmonton efter Kanada och USA möter unglejonen sannolikt Sverige eller Ryssland i kvartsfinalen. Om Finland mäktade vinna något av de nordamerikanska lagen i gruppspelet skulle unglejonen antagligen få möta Slovakien eller Schweiz i kvartsfinalen. Det motståndet skulle Finland klara, men jag tror inte vare sig Ryssland eller Sverige är ett omöjligt motstånd i kvartsfinalen heller. Finland hade Ryssland i gungning redan i förra JVM, men lyckades sjabbla bort sin ledning.

Det största problemet för Finlands del är diskrepansen mellan anfall och försvar. Finland har för en gångs skulle ett riktigt bra garde med forwards – Mikael Granlund, Teemu Pulkkinen, Alexander Barkov, Joel Armia, Joonas Donskoi, Miikka Salomäki, Markus Granlund, Alexander Ruuttu. Backarna är begåvade, men ännu lite gröna för U20-nivån. Olli Määttä, Rasmus Ristolainen, Jani Hakanpää, Ville Pokka, med flera, får axla ett tungt ansvar. Chris Gibson har inte haft en bra säsong i QMJHL och det finns också vissa frågetecken kring Sami Aittokallio, så Finland har inte heller någon superbra målvakt den här gången. Å andra sidan, det är bara USA som på pappret har en riktigt bra keeper i Jack Campbell (alternativt John Gibson, inte släkt).

Som vanligt lider vi av en medieblackout. Såvitt jag förstått sänder Canal+ Finlands matcher och medaljomgångarna. SVT1 sänder Sveriges matcher, medan Eurosport 2 eftersänder Kanadas matcher. Viasat Hockey sänder hela JVM i Sverige, men det lär innebära svart tv-skärm i Finland. JVM-matcherna är ju superbra underhållning, ivriga, skickliga ynglingar som ger allt ut på isen men som fortfarande gör sig skyldiga till misstag som inte ses i proffsserier. Med andra ord, mycket mål och tacklingar.

, ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

december 2011
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

5 kommentarer

 1. Putte skriver:

  Aj du är rikssvensk! Som snackar! Och hur kan vi bli grupptvåa efter Kanada OCH USA??? 1+1=2 och efter det blir man trea…

 2. Marcus Lindqvist skriver:

  Menade förstås grupptrea, som framgår av fortsättningen ”Om Finland mäktade vinna något av de nordamerikanska lagen i gruppspelet skulle unglejonen antagligen få möta Slovakien eller Schweiz i kvartsfinalen.” Det vill säga jag tror Finland blir grupptrea och möter då antagligen Sverige eller Ryssland som slutar etta och tvåa i den andra gruppen. Vinnaren går direkt till semifinal. Slovakien eller Schweiz blir sannolikt trea i den andra gruppen.

 3. Anders skriver:

  Tror nog att det blir andra plats i gruppen after all. USA-segern torde ha gjort tricket.

 4. Marcus Lindqvist skriver:

  Håller med. Danmark och Tjeckien ska inte erbjuda några svårigheter i normala fall. Därmed får Finland en lättare kvartsfinalmotståndare. Det ser dock ut som att Ryssland vinner Calgarygruppen och möter Finland i en eventuell semifinal. Det kan bli svårt.

 5. Anders skriver:

  Skräll på gång? Finland har 8-1 i målskillnad i matcherna mot USA och Tjeckien. Hur man än vrider och vänder på matcherna, så är det fakta: 8-1! Om man ger sig tillåtelse till en liten tankelek, så kan det bli ganska härliga dagar att se fram emot: Slovakien bör slås, sedan väntar Sverige i semifinalen. Ett Sverige, som i svensk media har varit finalklart sedan mitten av oktober ungefär. Plötsligt möter de Finland i en verklig hegemonimatch: vM-semifinal. Ett Finland med ingen annan än Mikael ”Mardrömmen” Granlund som härledare. Jag kan lova att alla Juniorkronorna såg Micke dominera stora-VM på våren. Nu är han där med sin brorsa – telepati är någonting som Sedin-bröderna myntat inom svensk hockey. Huu, Sverige, huu! Så blir det då final Finland-Kanada. Kanada som gett allt för stt slå Ryssland i semifinalen möter på nytt de små finska Lejonungarna, som var skrattretande dåliga i öppningsmatchen. Ingen match. Men så är det ju plötsligt så att en hockeygalen nation kräver guld efter två misslyckade finaler… Och så är ju den där Granlund alltid som bäst då det gäller på riktigt. Huu, Kanada, huu…

Kommenteringen är stängd.