Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

VM-turism

18 sep , 2011, 16.08 Marcus Lindqvist

 

De skulle lika bra kunna skicka dig eller mig dit.Vad har det för skillnad om man förlorar 8 minuter eller 20 minuter? Det,det var före detta semiproffset i cykling,numera cykelhandlaren Oscar Stenströms snabbanalys av landsvägs-VM i cykling.

Finland representeras av Matti Helminen och Pia Sundstedt, som cyklar både tempo och linjelopp. Kalla fakta:Helminen är med bara för att det inte finns några kvoter i tempo. I herrarnas linjelopp är inga finländare med. All respekt för våra bästa landsvägscyklister Kjell Carlström och Jussi Veikkanen, det beror främst på UCI:s smått diskriminerande poängsystem.

All respekt också för Matti Helminen,som förlorade med 22 sekunder åt Aki Turunen i FM-tempo,men som vad jag i skrivande stund vet är enda finländaren i herrarnas VM-tempo. Undertecknad förlorar typ 8 minuter i ett 50km tempo åt honom. Smärre evighet med andra ord. Och ungefär lika mycket som Helminen förlorade åt världsmästaren Fabian Cancellara 2009. Då insinuerade han illa dolt att tvåan Gustav Larsson var dopad. Mycket möjligt,men det förklarar knappast åtta minuter. Jarmo Rissanen som förlorade nio minuter klagade över att ha valt fel utväxling.

Tempo är det ultimata testet i cykling och grovt underskattat i Finland. Det ordnas årligen två tempolopp av internationellt mått,50km,i Finland: FM (som i år var 46km) och Svartså tempo, som år efter år drar allt färre deltagare eftersom banan ärligt talat är obehagligt jobbig. Resten av loppen är 10-20km, distanser som är ”kiva” att cykla. Inte undra på att det inte finns bra tempocyklister i Finland.

Som i så många andra grenar – simning, distanslöpning – är den finländska trenden att gå mot kortare,lättare sträckor som är internationellt mindre ansedda och mindre konkurrerade .Som en kille som jag såg bära sin downhillcykel uppför trapporna i Helsingfors Malmgård, när jag var där för att löpträna: det är mycket mera ”kiva” att åka utför.

Sundstedt hör till min generation. Kanske att vi kan hoppas på en bra prestation av henne. Jag ska också med intresse följa hur det går för Saint Kitts och Nevis duo Reginald Douglas och James Weekes,som i fjol förlorade knappa 23 respektive 24 minuter åt Fabian Cancellara (han var världsmästare då också, de facto vinner han alltid då han är med). Hallå, jag hade knappast blivit sist om jag varit med. Samma gäller förstås cirka hundra andra finländska tävlingscyklister.

Jag är i själva verket säker på att landets Europaminister Alexander Stubb,som fördomsfritt och förtjänstfullt deltog i FM-tempo senast, hade klått Saint Kitts och Nevis representanter. Kanske cykelhandlaren Stenström hade en poäng.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2011
M T O T F L S
    okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

En kommentar

  1. Magnus skriver:

    Jag är väl så fåfäng att jag skulle vara helt lycklig om jag fick delta i ett VM i Finlands färger någon gång (Age Group duger bra :o). På tal om turister alltså. Sedan tänker jag väl så här: om man förlorar 8 min till Cancellara så kan man ännu kalla sig elitidrottare. Med 20 min emellan blir man väl i så fall en elitmotionär…

Kommenteringen är stängd.