Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

I väntan på ny Scott Stevens

19 sep , 2011, 13.23 Marcus Lindqvist

 

Jag vet, jag vet. Alla säger det: New Jersey Devils är NHL:s tråkigaste lag. Den andra av 1990- och 2000-talets två dynastier vid sidan om Detroit Red Wings, som spelade vacker och offensiv ishockey – samtidigt som New Jersey med tränare som Jacques Lemaire försökte vinna matcher genom att tråka sina motståndare till döds.
Men på något sätt diggade jag dem. Kanske det var för Scott Stevens skull: YouTube Preview Image
Jag vet, jag vet – det där var före vi visste allt det vi i dag vet om hjärnskakningar och den där typen av blind side-tacklingar vill inte NHL veta av längre. Men Stevens tacklade alltid, alltid rent. Dessutom: han kunde tackla så det gjorde ont både i motståndarens skalle och hans egen axel, utan att behöva NFL-bröstpansaren som gör dagens hockeyspelare osårbara.
En av orsakerna till att Devils alltid klarade sig bra var NHL:s slugaste general manager Lou Lamoriello. I Lamoriellos organisation växte sig ingen större än någon annan. Kanske supermålvakten Martin Brodeur, som tillsammans med Devils försvarsfälla täppte till målburen totalt.
Nu är Devils på dekis. Det första symptomet som visade att något allvarligt var på gång var då Devils bytte till sig ryska superstjärnan Ilja Kovaltjuk och gav honom ett mycket icke-Lamoriello-aktigt megakontrakt som löper ut 2025. En diva som passar lika bra i Devils filosofi som, nå, Perttu Lindgren skulle platsa i Philadelphia Flyers.
Folk trodde Lamoriello flippat. Grejen: det var sannolikt ägaren Jeff Vanderbeek som tvingat Lamoriello att, efter åratal av tråkhockey, skaffa en publikmagnet för att fylla nya arenan Prudent Center. Samma tankegång låg bakom när Devils anställde ex-Devilsstjärnan John MacLean som chefstränare med uppgift att få laget att lira lite publikvänligare ishockey.
Kovalchuk floppade. MacLean floppade. Lemaire hoppade in bakom bänken förra vintern. Devils storspelade efter det med sin sedvanliga tråkhockey, men missade slutspelet.
Lemaire meddelade att han går i pension och oerfarna Pete DeBoer tar över inför 2011-2012. Martin Brodeur börjar vara på slutrakan av sin karriär. Dessutom: Devils är i djupa finansiella problem, rapporter New York Post: http://nyp.st/p6GgZH
Ser illa ut. Då var det en lyckoträff att Devils för första gången sedan 1991 och Scott Niedermayer fick välja en spelare i NHL-draften så tidigt som fjärde lag. Valet föll på: svenska juniorfenomenet Adam Larsson, som redan förra säsongen storspelade i Skellefteå i Elitserien. Blir han den nya Scott Stevens? Tror det kan bli en lång väntan för Devilsfans innan nästa Stanley Cup-fest ordnas i träskmarkerna i Newark.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2011
M T O T F L S
    okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.