Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

En milstolpe i antidopningsarbetet

25 feb , 2014, 18.26 Marcus Lindqvist

 

Skidåkarna Juha Lallukka och Andrus Veerpalu slapp undan, men cyklisten Patrik Sinkewitz blev avstängd i åtta år för användning av tillväxthormon – tre år efter att han åkte dit i ett test. Domen i idrottens internationella skiljedomstol Cas i Lausanne har en stor betydelse i antidopningsarbetet, för beslutet fastställer i högsta möjliga instans att Wadas testprocedur för tillväxthormon är tillförlitlig. Den innebär också att Veerpalu och Lallukka sannolikt kommer att få symboliska straff i efterskott.

Beslutet innebär att antidopningsmyndigheterna på nytt kan börja leta efter tillväxthormon, efter att ha tvingats till ett uppehåll medan rättsprocesserna varit på hälft. Veerpalu åkte dit i ett dopningstest 2011, frikändes av Cas på grund av att Wadas gränsvärden inte ansågs vara tillförlitliga. Med andra ord, Cas ansåg att Wada inte hade etablerat tillräckligt tillförlitligt att Veerpalu eller någon annan skulle kunna uppvisa sådana hormonnivåer på naturlig väg. En skiljedomstol i Tyskland och den finländska antidopningkommitténs övervakningsnämnd hänvisade delvis till Cas prejudikat när de frikände Sinkewitz respektive Lallukka, som åkte dit hösten 2011.

Efter det har Wada nyligen etablerat nya, preciserade gränsvärden. Men det var inte de som blev avgörande i Sinkewitz fall.

Tysklands antidopningskommitté nöjde sig inte, utan överklagade omedelbart efter frikännandet av Sinkewit sommaren 2012. Efter en ett och ett halvt år lång process beslöt Cas att fälla Sinkewitz. Eftersom han tidigare varit avstängd för testosteron fick han en lång, i praktiken livstids avstängning.

ADT i Finland överväger fortfarande att föra saken Lallukka vidare, även om saken har betydelse högst i princip då han redan avtjänat största delen av sin eventuella två år långa avstängning. Men Cas färska beslut ger goda förutsättningar för att ADT kan gå segrande ur en fortsatt rättsprocess – och därmed slippa ersätta Lallukkas juridiska kostnader. Det kan med andra ord bli en saftig advokatsräkning för Lallukka.

Cas tremannapanel skriver i sitt beslut att man inte behöver ta ställning till gränsvärdenas pålitlighet. I stället kunde professor Christoph Vedder, doktor Dirk-Reiner Martens, Germany, och doktor Martin Schimke förlita sig på expertutlåtanden som på basis av dopningstestets resultat intygade att Sinkewitz utan tvivel dopat sig med tillväxthormon. Panelen konstaterar att det fanns andra oklarheter, så som bristfällig information kring fallet Veerpalu.

The CAS Panel is of the view that the findings in both the Veerpalu award and the DIS award do
not undermine the reliability of the so-called ”decision limits” as such and do not prevent the
Panel from taking into consideration the ratios found in the athlete’s samples as means of
evidence. The CAS Panel does not have to scientifically evaluate the process of the
determination of the decision limits and can restrict itself to evaluating the persuasive weight of
the expert testimonies before it. The CAS Panel in Veerpalu essentially based its conclusion on
technical issues such as late or incomplete provision of information and data by the FIS.

Domen bekräftar alltså att tillväxthormontestet är pålitligt och att nationella antidopningsmyndigheter inte behöver strikt följa Wadas gränsvärden, utan se dem som riktlinjer. Det har i praktiken varit fritt fram att använda tillväxthormon under de senaste två åren fast det funnit ett reliabelt test, för så länge som processerna kring Veerpalu, Sinkewitz och Lallukka varit på hälft har testverksamheten i praktiken varit fryst. Det har utförts en del tester, men enbart i forskningssyfte. Ingen har kunnat bli avstängd.

Förrän nu. En milstolpe i antidopningsarbetet, utan tvekan.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

februari 2014
M T O T F L S
« jan   apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.