Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Det norska OS-fiaskot

16 feb , 2014, 21.12 Marcus Lindqvist

 

Rubriken är en aning överdriven, med tanke på att Norge på söndag kväll tagit fem guld och totalt fjorton medaljer i Sotji. Men Norge hade räknat med betydligt fler.

Norge skulle sopa rent i skidåkningen. Det har blivit ett fiasko.

OS började precis som väntat, när Norge tog hem damernas skiathlon och både herrarnas och damernas sprint. Tre guld, ett silver och ett brons. Men sedan började det gå snett för Norge i takt med att temperaturen steg i Krasnaja Poljana.

Johaug klarade ännu ett brons i damernas mil, men Bjørgen kollapsade. I herrarnas 15 km, damernas stafett och herrarnas stafett kammade Norge noll. I synnerhet damernas stafett borde ha varit ett säkert guld för Norge. Jag har aldrig sett Marit Bjørgen se så sliten ut, men undra på om hon skidar med tapetklister under skidorna.

Norge har satsat 25 miljoner kronor på sitt Ski 2014-program, som syftar till att göra Norge till världsledande inom vallning och skidservice och som ska garantera att Norge har de bästa skidorna i Sotji. Serviceteamets budget är uppemot åtta miljoner kronor per år.

Ingen av konkurrenterna är i närheten. Ofattbart är bara början.

För Finlands del är det bara att hoppas att värmen håller i sig, arrangörerna öser salt i spåren och att Norges oförmåga att finna rätt valla håller i sig. Lite osportsligt kanske, men alldeles tillräckligt länge har vi sett Norge dominera i skidspåren. I synnerhet höjer Norges vallningsproblem Finlands aktier i lagsprinterna och i damernas 30 km fritt. Plötsligt ser en topplacering i herrarnas lagsprint inte ens ut som totala hallucinationer.

Om Finland lyckas med vallningen, förstås. Kan vi nästa gång ordna OS någonstans där det inte är tropiskt klimat, tack?

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

februari 2014
M T O T F L S
« jan   apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.