Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

OS-damerna upp till bevis

12 feb , 2014, 21.36 Marcus Lindqvist

 

OS har än så länge varit ett komplett fiasko för de finska skidåkarna. Vare sig det beror på misslyckad formtoppning, sjukdom eller dåliga förberedelser har både damerna och herrarna misslyckats nästan helt. I synnerhet damerna har underpresterat, herrarna gick det inte att förvänta sig något av.

På torsdag gäller det. Då är det dags för finländarnas paradsträcka: 10 km klassiskt med intervallstart.

På basis av skiathlon och sprinterna går det tyvörr inte att vänta sig några större finländska framgångar. Krista Lähteenmäki, Kerttu Niskanen och Anne Kyllönen hade svårt att hänga med i täten under den klassiska delen av skiathlon i lördags – och då körde toppnamnen inte i full fart. I intervallstart understryks nivåskillnaderna ytterligare.

Den positiva överraskningen var Aino-Kaisa Saarinen, som visade att den nionde platsen i Toblach inte var en slump. Då tappade hon i utförsbackarna mot slutet på grund av dåligt glid. Men också hon är himla långt från täten.

Det krävs inget större orakel för att räkna ut vilka som slåss om medaljerna. Så här ser mitt medaljtips ut.

1) Marit Björgen. Revanschsugen för förlusten mot Therese Johaug på motsvarande sträcka i VM förra året. Då var stilen fri, nu är det klassiskt som gäller och det gynnar skiddrottningen. Vurpan i sprintsemifinalen ger säkert mer kraft.
2) Charlotte Kalla. Javisst! Kalla har varit i grym form den här säsongen och hon har gått framåt väldigt mycket i klassisk stil.
3) Therese Johaug. De branta spåren och den höga höjden gynnar den lättbyggda Johaug, men klassisk stil är inte hennes bravur. Men hon är tillräckligt stark för att bräda halvskadade Justyna Kowalczyk.

Styrkeförhållandena har varit rätt samma hela säsongen. De som var starka i början av säsongen är det fortfarande.

Vilket påminner mig om att Björgen och Kalla hade en liten formtopp i början av säsongen, i minitouren i Kuusamo. Följande formtopp infaller i OS. Finländarna satsade främst på en formtopp i Tour de Ski och en kort träningsperiod före en ny formtopp i OS. Ser ut att ha varit en liten missräkning. Tour de Ski ligger tidsmässigt trots allt för nära OS. Aino-Kaisa Saarinen kör i traditionell stil med en formtopp och är starkast av finländarna i OS. Knappast ett sammanträffande.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

februari 2014
M T O T F L S
« jan   apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.