Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Kittel, Greipel utmanövrerar Cavendish

9 jul , 2013, 20.47 Marcus Lindqvist

 

Mark Cavendish är fortfarande världens snabbaste man på två hjul, tro inget annat. Men ändå har han i årets Tour de France blivit snuvad på spurtsegrar av först Andre Greipel och sedan Marcel Kittel. Hans enda etappseger kom på den femte etappen i Marseille, då Greipels Lotto-Belisol sjabblade bort segerchanserna. Då gjorde Cavendishs stallkamrater Tony Martin, Sylvain Chavanel och Gert Steegmans en fantastisk insats för att leda ut britten till slutspurten.

Följande dag dominerade Lotto-Belisol upploppet och gav inte Mark Cavendish en chans. En kilometer före mål var det uppenbart att Greipel vinner etappen.

På tisdagen kämpade Kittels Argos-Shimano och Greipels Lotto-Belisol sida vid sida på upploppet, men Cavendishs stallkamrater fann inte något utrymme. Cavendish hade en hopplös uppgift och kolliderade, oavsiktligt, vad än tyckarna säger på sociala medier och cykelforum, med Argos-Shimanos Tom Veelers.

Kittel tog sin andra etappseger i årets Tour de France. Den första kom i inledningsetappen på Korsika efter ett kaotiskt upplopp, men den här etappsegern var en stiligare uppvisning av rå snabbhet och styrka.

Det här om något bevisar dock hur stor roll stallkamraterna har för att leda ut sprinten, fast det är sprintrarna, Mario Cipollini, Robbie McEwen, Alessandro Petacchi och Mark Cavendish som får äran. Cavendish är inte alls överlägsen utan sitt sprinttåg, fast han fortfarande är snabbast i världen i en 100 meters spurt.

Förra året tog Cavendish endast tre etappsegrar i touren, då hans Team Sky fokuserade på att leda Bradley Wiggins till segern i sammandraget. I Omega Pharma-Quickstep skulle allt bli som förut, som då HTC Columbia dominerade målrakorna för några år sedan. Men OPQS är inte alls lika väldrillat, sammansvetsat och effektivt som HTC Columbia. Dessutom har de andra, Lotto-Belisol, Argos-Shimano och Orica-Greenedge lärt sig hantera spurterna bättre.

Mark Cavendish är fyra i tidernas segerstatistik i touren med sina 24 etappsegrar. Månne inte han passerar eller åtminstone tangerar André Leducq med hans 25 ännu i år, men lika lätt som förut är det inte.

Poängtävlingen går nästan säkert till Peter Sagan, som trots att han bara vunnit en etapp samlat poäng genom att vinna mellanspurter och placera sig i tättrion. På tisdag var han fyra, och före det har han samlat hela tre andra platser i touren. Taktiskt smart cykling av den unge, självmedvetna slovaken och hans stall Cannondale.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2013
M T O T F L S
« jun   aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.