Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Inte är det alls avgjort

7 jul , 2013, 20.40 Marcus Lindqvist

 

Chris Froome och hans Team Sky såg att ut att ta kål på hela loppet med sin suveräna insats under lördagens etapp av Tour de France, men söndagen visade att det inte alls är avgjort. Det återstår två veckor, med bland annat två individuella tempolopp och flera ruskiga bergsetapper i Alperna. Vad som helst kan hända och i synnerhet om det blir lika hett som i Pyrenéerna kan vad som helst hända.

På söndagens brutala bergsetapp exploderade Skys pålitliga hjälpryttare Richie Porte, vilket i praktiken punkterade Skys chanser till en dubbelseger. Porte gjorde ett grymt jobb för Froomes etappseger och låg tvåa i sammandraget inför söndagen. Froome var helt ensam och utsatt för attackerna från Alejandro Valverdes och Nairo Quintanas Movistar.

Skys sammanbrott är ett ytterst sunt tecken för cykelsporten. Det visar att Team Sky inte är Festina eller US Postal, som dopade sig till framgångar. I dagens värld klarar ingen av att vara övermänsklig och överlägsen dag ut och dag in.

Mycket roligt att se Dan Martin vinna etappen, efter Garmin-Sharps katastrofala lördag. Garmin-Sharp med finlandssvenska-engelska sportdirektören Charles Wegelius sprängde huvudklungan genast i början av etappen och förtjänade etappsegern, fast det hade varit kul också med en nordisk etappsegrare á la Jakob Fuglsang.

Söndagens etapp öppnar för nervkittlande möjligheter. Froomes rivaler måste fortsätta att ta initiativ. Kom ihåg vad Alberto Contador gjorde under tourens nittonde etapp, Modane Valfréjus-Alpe d’Huez 2011. Den gången lyckades hans kupp inte. Däremot kanske ni minns Saxo-Tinkoffs och Contadors geniala taktiska manöver under Vuelta a Espanas sjuttonde etapp 2012, Santander-Fuente De, som gav honom segern i sammandraget.

Contador har dock inte uppvisat någon vidare bra form – i etapploppet Criterium du Dauphine i juni förlorade han hela 2.44 under ett 32,5 km långt tempolopp mot Chris Froome. Då har han varit inte bara världens bästa bergscyklist utan också en av världens främsta tempocyklister. På onsdag väntar ett 33 km långt flackt tempolopp, där Froome räknar med att knipa viktiga sekunder.

Men det finns fler segrarkandidater än Contador. Movistars Alejandro Valverde, Belkins Bauke Mollema, Movistars Nairo Quintana och kanske att söndagens etappvinnare Dan Martin kan blanda om i leken. Förra året hade Cannondales Vincenzo Nibali en omöjlig uppgift när han ensam försökte utmana Skys övermakt, men nu kan Froomes rivaler gadda ihop sig och samarbeta.

På måndag är det en vilodag, vilket känns trist för cykelfans just då touren börjar komma i gång, men som är ytterst välbehövlig för cyklisterna. Därefter fortsätter touren med några i praktiken flacka etapper, innan touren når Alperna. På söndag väntar en 242 km lång monsteretapp med målgång på mytomspunna Mont Ventoux. Därefter följer tre hisnande bergsetapper, bland annat jubileumsetappen med två bestigningar av Alpe d´Huez, samt ett backigt tempolopp. Två av dessa bergsetapper har dessutom målgång på bergstoppen, vilket öppnar för avgöranden.

Vad händer den här veckan då? Mark Cavendish vinner 1-2 etapper, Peter Sagan säkerställer segern i poängtävlingen och Tony Martin spär på Omega Pharma-Quicksteps vinstsaldo genom att ro hem tempoloppet. AG2R och Europcar försöker sig på några utbrytningar, men lyckas knappast i den här terrängen.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2013
M T O T F L S
« jun   aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.