Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Så ska en sprintbana se ut

29 Nov , 2012, 19.01 Marcus Lindqvist

 

Sprinterna är i värsta fall en nidbild av skidlöpning när banan är så flack att killarna och tjejerna parstakar hela vägen, alternativt skejtar i en klunga, tills den med vassaste armbågar och fräckaste taktiken vinner. I fredagens klassiska världscupsprinter i Ruka finns inte den risken.

Provkörde banan i dag. Ruskigt branta backar som garanterat sållar agnarna från vetet. Profilen passar bättre allroundåkare med bra syrekapacitet och fartuthållighet än renodlade sprintrar.

Också lördagens skejtfemma/-mil och söndagens jaktstart gynnar de som har stora lungor och stort hjärta. Det här kommer att passa Matti Heikkinen, som ser ut att vara i bättre form än någonsin förut så här års. Han slåss om en seger i minitouren i Ruka. Förra året kunde Heikkinen inte komma till start i Ruka efter att ha slintat omkull i blixthalkan och skadat sitt öga, men den risken finns inte i år då det råder sträng kyla.

Flera av de blåvita damerna har kapacitet att ta sig in bland de tio bästa, men jag tror ingen är tillräckligt vass för att kunna peta norskorna och Justyna Kowalczyk från prispallen. De branta backarna gynnar i synnerhet typer som Marit Björgen och Therese Johaug.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

november 2012
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.