Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Yle förstör hela OS-njutningen

1 aug , 2012, 20.20 Marcus Lindqvist

 

Spekulerade redan inför OS att det bästa som kunde hända skulle vara att någon betalkanal tog över rättigheterna till de olympiska spelen, precis som Canal Plus med VM-ishockeyn. Sedan skulle betalkanalen satsa på OS-studior, kunniga referenter och – sända massor av live OS-idrott.

Mina värsta farhågor besannades. Yles OS-sändningar är en sillsallad av dittan och dattan som vad värre är hoppar hit och dit. Det kanske är en subjektiv känsla, men lite för ofta finner jag mig stirra på panoramavyer av seglingslandskap, ointressanta badmintonmatcher och annat konstigt samtidigt som det exempelvis pågår högintressanta basketmatcher typ USA-Frankrike som sedan eftersänds vid midnatt finsk tid.

Det värsta är att det inte går att lita på programtablån och att regissörerna hoppar hit och dit. Några exempel: mitt i herrarnas dramatiska linjelopp i lördags hoppade Yles sändning över till — Anu Nieminens badmintonmatch. SVT1 såg ingen orsak att i det skedet byta bort från cykeln, inte heller BBC. Under söndagens ännu mer dramatiska linjelopp där finländaren Pia Sundstedt ständigt var aktiv i tätklungan tyckte Yle-regissören att det platsar med en paus för att titta på lite boxning mellan en kazakstanier och en thailändare. Ofattbart. Svängde förstås till SVT.

Okej, någon finländare ville se Anu Nieminens match. Då kunde det ha stått i programtablån att den kommer på Yle Fem och så skulle den ha kommit på Yle Fem, inte till cykelintresserades förargelse mitt i sändningen på Yle TV2.

Inte tycker väl någon heller om att titta på en film fem minuter och sedan hoppa över till en annan film för fem minuter? När det pågår ett OS kan åtminstone jag mycket gärna fördjupa mig i, säg, så som häromdagen, en landhockeymatch mellan Japans och Hollands damer. Om jag får tid att titta, men det blir galet om tv:n plötsligt visar beach volley.

Yle försöker visa allt och sen blir slutresultatet bara ännu värre. Jag fattar inte heller varför inte Yle för ett par veckors tid skulle kunna helt ägna två kanaler, Yle Fem och Yle TV2, till OS.

Eller varför inte Yle som har råd att sända ett femtiotal anställda till London inte har råd att lansera en tillfällig 24/7—OS-kanal som skulle visa OS-idrott live hela tiden. Vilket samtidigt väcker frågan varför extrakanalen Yle 24/Yle Extra skulle läggas ned. Kan inte ha varit så dyr att det inte skulle finnas större penninghål i Böle.

Alla OS-sändningar går förstås att se via EBU:s hemsidor och det går också att pejla in EBU-medlemsländernas rundradiokanaler. Men jag tycker personligen att det är lite trist att sitta och kolla på en laptop och de som har HD vill kanske kunna utnyttja det. Dessutom är det betydligt bekvämare att bara kunna knäppa på teven och titta i stället för att surfa fram en livestream.

Dessutom, tv-avgiften och inom en snar framtid den lagstadgade Yle-skatten är väl inte till för att abonnenterna ska kunna titta på OS via nätet med en bredbandsuppkoppling vars kostnader inte ingår i Yle-skatten. Yle har ju gjort reklam för tv-avgiften med hur billig, livesänd toppidrott abonnenten får för sina par hundra euro. Dags att börja visa lite livesänd toppidrott då, utan avbrott helst. Tack.

, ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
« jul   sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.