Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Det bubblar kring ölreklamen

2 maj , 2012, 18.04 Marcus Lindqvist

 

Hockeybossarna med Kale Kummola i spetsen blev förstås helt vansinniga över Helsingin Sanomats nyhet om att social- och hälsovårdsministeriet planerar ett förbud mot att marknadsföra milda alkoholdrycker i idrottssammanhang. Slutet för FM-ligan, typ, var ligachefen Jukka-Pekka Vuorinens budskap. Vuorinen som annars brukar ha lika mycket att säga som en inspelad väntesignal som ber dig vänta på att bli betjänad.

Precis som det skulle göra någon skillnad för ligaklubbarnas ekonomi. För det första skulle det vara hur lätt som helst att byta ölreklamen till reklam för bryggeriet. Det skulle stå Sinebrychoff eller på HIFK:s rödtröjor i stället för Koff. Landslaget kan göra reklam för Hartwall i stället för Karjala. Jag är gammal nog att minnas tv-reklamerna om Karjalan Ykkönen och Lahden Ykkönen, när det var förbjudet att göra reklam för mellanöl. Det handlar om att förstärka varumärkets image, precis som tobaksfirmornas textilier. Camel Boots? Give me a break.

En av Sveriges rikaste och mest framgångsrika hockeyklubbar, Färjestad BK, hade förut ett kafferosteri som huvudsponsor (och spelade också i smaklösa lila tröjor). Hemarenan heter fortfarande Löfbergs Lila Arena. Det går säkert att hitta ersättande sponsorer också i Finland.

Om regeringen vill förhindra reklam för alkohol som riktar sig till minderåriga borde alkoholreklam i samband med idrottsevenemang vara en av de främsta måltavlorna. Mikael Granlund och gänget är i högsta grad förebilder för barn och unga.

Tro nu inte att jag på något sätt vill moralisera om det här. Det är inte som att jag själv aldrig druckit sprit när jag var tonåring. För det vill jag inte påstå att det är något smart med det.

Alkohol är trots allt en mycket mindre ondska än tobak. Det borde vara totalförbud mot rökning, alla åldrar. Snus är redan förbjudet, ironiskt och idiotiskt nog, fast det är mindre farligt än rökning, men på grund av den mäktiga tobaksindustrins lobby är det ännu också tillåtet att röka.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

maj 2012
M T O T F L S
« apr   jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.