Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Mäkäräinens utbrott

10 mar , 2012, 19.23 Marcus Lindqvist

 

Kaisa Mäkäräinens utbrott efter fiaskot i distansloppet i Ruhpolding är helt förståeligt – ur en mänsklig synvinkel. Efter veckoslutets besvikelser blev det en ny katastrof på skjutvallen för Finlands enda skidstjärna.

Men utbrottet kändes lite oeftertänkt och fel riktat. Tillåt mig en anekdot: i måndags blev det en ordentlig kedjekollision under cykelföreningen CCH:s träningspass i Sportkvarnen i Helsingfors. En tjej som slog sig ganska ordentlig skrek med tårfyllda ögon åt alla omkring henne, varför de framför henne saktat in, varför de bakom henne inte bromsat. Sanningen var förstås i sista hand att hon själv varit ouppmärksam och kört rakt in i bakhjulet framför henne.

Alla favoriterna hade problem med skyttet i distansloppet: säsongens suverän, Magdalena Neuner, bommade tre skott. Det var de nyckfulla vindarna som ställde till det. Mäkäräinen beskyllde skyttetränaren Mika Haapoja, fast hon själv borde ha varit erfaren nog att kolla vimplarna vid skyttevallarna. Gröngölingarna i landslaget, Sanna Markkanen och Mari Laukkanen, stämde in i klagokören.

Kaisa Mäkäräinen, årets idrottare 2011, har blivit en riktig medieälskling. Hennes utbrott väckte djupa sympatier i medierna och kommentatorer ville typ sparka hela Skidskytteförbundet. Kvällspressen påpekade att Haapoja inte ens är en heltidsanställd skyttetränare, utan att han är styrelseledamot i Skidskytteförbundet med ansvar för junior- och hobbyverksamhet. Att en sådan amatör kan inte snaja någonting om skytte.

Det är förstås ett faktum att finska Skidskytteförbundet har mindre resurser än exempelvis Tyskland och Norge. Det har inte stört Mäkäräinen förut – för det förtjänar hon respekt. Hon har trots de knappa resurserna nått världstoppen i en gren som sannolikt är hårdare konkurrerad än längdåkning.

Undrar om hajpen kring henne kan ha gått lite för långt. Mäkäräinen hanterade pressen ytterst väl i Kontiolahti, där hon tog säsongens andra världscupseger. Kändes dock lite som att bägaren rann över i och med Ilta-Sanomats Mäkäräinen-bilaga inför VM.
Annars också har Mäkäräinen inte haft samma säkerhet i skyttet den här säsongen som förra säsongen då hon vann världscupen och tog VM-guld och VM-silver i Chanty-Mansijsk. En del kopplar det samman med Joseph Obererlachers roll som grenchef, men det låter i mina öron tveksamt att en på förbundsnivå anställd chefstränare har så stor inverkan på den enskilda individens skytte.

Upp till bevis för Mäkäräinen i masstarten på söndag. Det verkade lovande, då hon bara bommade ett skott i stafetten på lördag.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

mars 2012
M T O T F L S
« feb   apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.