Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Ryms Cavendish och Wiggins i samma stall?

11 okt , 2011, 20.42 Marcus Lindqvist

 

Hur ska världens bästa sprinter och hans ego rymmas i stjärnspäckade Team Sky? Det är frågan som stallchefen Dave Brailsford måste försöka lösa.
Det blev alltså äntligen klart att världsmästaren Mark Cavendish skriver på för Team Sky . Världens sämst bevarade hemlighet sedan HTC-Highroad meddelade att stallet läggs ned efter säsongen. Världens näst sämst bevarade hemlighet är att Team Sky försökte köpa ut hans kontrakt redan då stallet grundades för ett par år sedan.
Cavendishs ankomst till ett stall som redan har två vinnarkandidater i de stora etapploppen i Bradley Wiggins och Chris Froome skapar en rad problem. Cavendish försvarar poängsegern i världens mest prestigefyllda lopp Tour de France och Wiggins drömmer om att vinna ett stort etapplopp, främst då Tour de France såklart.
Nästa års bana i Tour de France, som läckte ut häromdagen ser ut att bli kul för sprintrarna, med huvudlösa nio flacka etapper, men också gynna starka tempocyklister i sammandraget – såsom Wiggins.

Saken är den att en renodlad sprintercyklist som Cavendish inte vinner etapper på egen hand. Hans framgång i HTC-Columbia byggde på att hela laget jobbade för honom, körde ikapp utbrytningar och drog upp slutspurten på målrakan. Det har gjort honom till en av historiens mesta etappvinnare i de stora etapploppen, Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a Espana redan nu.
Ingen vinner heller sammandraget i Tour de France på egen hand. Eller nåja, Alberto Contador gjorde det i praktiken 2010, men ingen annan är lika överlägsen. Wiggins behöver stallkamrater som sliter för honom, skyddar honom från vinden och hjälper honom uppför bergen om han ska vinna.
Det har sällan fungerat att ett stall jagar både etappsegrar och en seger i sammandraget. Vare sig Leopard Trek eller BMC Racing Team hade några sprintrar i släptåg i somras.

Det handlar inte bara om att välja vad hjälpryttarna ska använda sin energi till, utan lika mycket om laguppställningen. Mark Cavendish tar med sig sin trogna arbetshäst Bernhard Eisel, som är ett utomordentligt draglok men rätt så värdelös i bergen. Om Wiggins (eller Froome) ska vinna i sammandraget måste laguppställningen innehålla flera bergsspecialister och några allroundcyklister. Samtidigt var HTC-Highroads spurt ett fulländat konststycke – var och en av hjälpryttarna hade sin roll, den första drog upp farten till 55 km/h, nästa drog under de följande 200 metrarna upp farten till 60km/h, sist kom Mark Renshaw som drog upp farten till 65km/h innan han vek åt sidan och avlossade missilen från Manx. En framgångsrik sprinter kräver att hela stallet är uppbyggt kring honom.
Men det var aldrig frågan om att Team Sky inte skulle värva Cavendish. En brittisk världsmästare och superstjärna. Ett måste.
Det kan förstås hända att Cavendish inte prioriterar Tour de France så högt 2012. Han vill absolut vinna OS i London, och det kan bli tajt att slutföra Tour de France som slutar bara en vecka för linjeloppet i OS.

Det är inte bara Team Sky som har problem med för många hövdingar. Under sommaren rekryterade Tour de France-vinnaren Cadel Evans stall BMC Racing både Thor Hushovd och Philippe Gilbert. Alla tre är potentiella vinnare i de belgiska vårklassikerna, fast Gilbert var helt suverän i våras. Gilbert och Hushovd har ambitioner att jaga etappsegrar i Tour de France och Evans måste väl åtminstone försöka förnya sin seger.
I synnerhet Hushovd men också Gilbert kan ta etappsegrar utan hjälp från sina stallkamrater, men om de måste konkurrera med varandra blir det svårt. Får Hushovd göra en av sina utbrytningar, om det är en etapp med en målgång som lämpar Gilbert?

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.