Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Skidåkarnas provision

17 okt , 2011, 20.46 Marcus Lindqvist

 

Var det någon utanför den inre kretsen av skidlandslaget som förstod vad det senaste bråket egentligen handlade om? Säg till i så fall.
Det kändes som att skidåkarna fått det hela om bakfoten, när de hotade strejka över en provisionsklausul som funnits i flera år och som i värsta fall innebär att de kollektivt tvingas ge upp några hundralappar till skidförbundet – hundralappar som går till juniorverksamhet.
Skidåkarna snackade om ojämlikhet och att provisionsklausulen drabbar unga skidåkare och till och med vissa kolleger gick på den niten. Provisionsklausulen som dåvarande Skidförbundets längdutskott beslöt om 2008 innebär att skidåkare födda 1987 eller senare betalar 5 procent av sina prispengar till Skidförbundet. Provisionsklausulen är inte alltså särskilt riktad mot unga skidåkare, utan planerad så den införs progressivt att gälla alla. Kan tänka mig att det hade blivit gnäll om Skidförbundet genast försökt påtvinga toppnamnen Virpi Kuitunen & Co en sådan ”straffskatt” som Maastohiihtos ordförande Reijo Alakoski kallade det.
I fjol betalade de fem landslagsåkarna som är födda 1987 eller senare mindre än tusen euro. För ett par år sedan när Aino-Kaisa Saarinen och Virpi Kuitunen tjänade omkring 160 000 euro hade 5 procent blivit ett nämnvärt belopp. Trots det får toppskidåkarna betydligt mer intäkter via sina sponsorer. Förra vintern fick Aino-Kaisa Saarinen omkring 15 000 euro.
Inte för att jag vet vad Maastohiihto ska göra med sådana små belopp. Juniorverksamheten kunde nog bekostas ur den egna budgeten.
Skidåkarna hotade med att bojkotta landslaget, men det var förstås aldrig frågan om något sådant. När jag frågade skidåkarnas talesman Sami Jauhojärvi hur långt de är beredda att gå blev han snarast mållös. ”Nå, det är styrelsens som är ansvarig ifall Finland sedan inte representeras av det bästa möjliga laget i världscupen.”
Nu är skidfolket överens och allt är bra(?) Nja, det sjuder under ytan hela tiden. Jauhojärvi lät inte speciellt överlycklig över att Magnar Dalen fått fortsatt ansvar som chefstränare heller. Vänta er att följetongen får en fortsättning.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.