Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Urho-TV:s saga all

1 okt , 2011, 19.36 Marcus Lindqvist

 

Nej, rubriken lovar mer än den håller. I det här skedet. Men jag är säker på att många sportentusiaster, hockeyfans, basketfans och en massa andra skulle bli glada om Urho-TV – lade ned sin verksamhet. Eller åtminstone skärpte sig riktigt ordentligt.
Helt ofattbart, men ändå så väntat att Urho-TV:s webbservice inte klarade av den större mängden besökare när betalkanalen erbjöd hockeyligamatcher till nedsatt pris under helgen. Urho-TV:s webbplayer har legat nere förut och tydligen har firman inte ännu heller skaffat tillräckligt med serverkapacitet. Vad vet jag, jag är inte någon datanörd. Men om jag chefade på Urho-TV kanske jag skulle anställa en datanörd att åtgärda problemet.
Det är en annan sak att Urho-TV:s kameragubbar använder så konstiga kameravinklar och använder så egendomliga inzoomningar att det tidvis är svårt att följa hockeymatcherna. Eller att små detaljer som en liten klocka med speltiden ofta saknas.
Problemen gäller förstås inte bara hockey. När Urho-TV lyckats kapa rättigheterna till basketlandslagets EM-kval var det stört omöjligt att se hälften av matcherna, för bilden var knackig och försvann allt som oftast.
Fotbollsligan och basketserien måste kanske vara nöjda med att någon tv-sänder deras matcher och till och med betalar för det. Men på FM-ligans kontor måste det irritera oerhört mycket att tv-sändningarna från Finlands enda riktiga proffsserie sköts så amatörmässigt.
Det första som slog mig när Urho-TV för ett par år sedan dök upp från ingenstans och köpte FM-ligans tv-rättigheter efter att konkurrensverket tvingat Canal Plus att sälja dem var att det är en bulvan. En bulvan som fått köpta tv-rättigheterna av Bonnierkoncernens Canal Plus för ett struntpris, eller rent av fått finansiering direkt av Bonnier, för att inte värsta konkurrenten Sanoma-koncernen med Fyran skulle få ta över ligahockeyn. Bakgrunden var ju alltså att Bonnier som äger Canal Plus köpte MTV3 och eftersom både MTV3 och Canal Plus sitter på en hel hög tv-rättigheter ställde konkurrensverket som villkor att Canal Plus måste göra sig av med rättigheterna till FM-ligan.
Det är förstås bara en konspirationsteori. Mera sannolikt är det att kapitalinvesteraren Peter Ekelund är en opportunist som Canal Plus var mer än glad över att få sälja ligarättigheterna till. Minns att ligachefen Jukka-Pekka Vuorinen sade mig när det begav sig att ligan visst har sista ordet när det gäller vem som får tv-rättigheterna, men jag undrar, jag.
En säsong kvarstår efter det ursprungliga kontraktet som Urho-TV köpte. Det är inte svårt att gissa att FM-ligan inte tänker förlänga samarbetet med Urho-TV och efter det är mycket sannolikt Urho-TV:s saga all.
Knappast är fotbollsligan heller så nöjd med Urho-TV. Det har redan framkommit att Urho-TV har vägrat fullfölja sina förpliktelser, närmare bestämt, enligt Ilta-Sanomats uppgifter, har Urho-TV i år betalat en halv miljon euro mindre än avtalat för tv-rättigheterna, uppenbarligen eftersom kanalledningen ser vadslagningsskandalerna som ett kontraktsbrott. Oavsett vilket, tyder det på att Urho-TV börjar få kassakris.
Missta er inte, jag skulle verkligen hoppas att Urho-TV fungerade. En betalkanal som visar de inhemska bollsporterna, som annars har svårt att synas i etern.
Vilket påminner mig om att det i skrivande stund inte ännu heller finns någon nordisk tv-kanal som skaffat rättigheterna till nordamerikanska hockeyligan NHL. Med mindre än en vecka till säsongstart. Nej, jag tror inte Urho-TV har pengarna som behövs. Men kom igen Viasat, hosta upp pengarna nu (helst hade jag sett att sändningarna på ESPN America fortsatt).

, , , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.