Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

NHL:s nya polis

28 sep , 2011, 18.07 Marcus Lindqvist

 

Det finns en ny sheriff i stan: Brendan Shanahan, 2 489 utvisningsminuter i 1 524 NHL-seriematcher, är ny disciplinchef i den nordamerikanska hockeyligan. Och han tycks ha beslutat sig för att visa var skåpet står. Under försäsongen – grundserien kör i gång nästa vecka – har Shanahan hunnit dela ut disciplinära straff till höger och vänster med samma takt som han delade ut tacklingar under sin NHL-karriär ( han gjorde också 656 seriemål, respekt):

• Åtta matchers avstängning för Columbus Blue Jackets James Wisniewski, som armbågstacklade sin motståndare efter att domaren blåst av.
• Fem matchers avstängning för Philadelphia Flyers Jody Shelley, som tacklade sin motståndare bakifrån in i sargen.
• Fem matchers avstängning för Anaheim Ducks Jean-Francois Jacques, som lämnade avbytarbänken och åkte tvärs över isen för att starta ett slagsmål.
• Tre matchers avstängning för Minnesota Wilds Brad Staubitz, som tacklade sin motståndare bakifrån mot sargen.
• Två matchers avstänging för Buffalo Sabres Brad Boyes, som tacklade sin motståndare i huvudet.
• En matchs avstängning för Calgary Flames Pierre-Luc Letourneau-Leblond, som tacklade sin motståndare bakifrån in i sargen.

Samtliga av spelarna avstängdes dessutom för resten av försäsongen.

Tacklingar som riktar sig mot huvudet och hjärnskakningar (neurologer föredrar att kalla dem hjärnskador) har varit samtalsämnet nummer ett under upptakten till NHL-säsongen. Det är fortfarande oklart om superstjärnan Sidney Crosby kan spela, Marc Savard missar hela säsongen – och de är bara några av de senaste offren.

Den förre disciplinchefen Colin Campbell fick utstå massor av kritik. Bland annat tyckte han inte det var värt att ge någon avstängning för Matt Cookes rent kriminella tackling som i praktiken kan ha avslutat Marc Savards karriär.

Värre än, det var sällan som Campbell gav spelare, tränare och fans någon vettig förklaring till varför en incident ledde till en avstängning medan en annan motsvarande incident inte resulterade i straff. Här har Shanahan gått in för en rejält annorlunda, mera transparent linje: han förklarar varje beslut skilt för sig i en videofilm.

Men Shanahan tar i försvar sin företrädare. Delvis har han sant: Shanahan agerar på direktiv från sina överordnade, det vill säga de trettio klubbägarna.

Hittills har klubbägarna tvekat med att ta till tuffa åtgärder mot tacklingar som riktar sig mot huvudet, för de lever i föreställningen att fansen vill se blod och att en skärpt linje mot farliga angrepp skulle leda till mindre tacklingar och fysiskt spel. Nu, när kassamagneter och affischnamn som Sidney Crosby hamnat på sjukstugan, är det annat ljud i skällan.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2011
M T O T F L S
    okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.