Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Proffs(-iga) domare,tack!

22 sep , 2011, 20.46 Marcus Lindqvist

 

Känns som en frisk fläkt efter att allt Aravirta & Co-gnäll mot hockeyligadomarna och motståndarna när HIFK-coachen Petri Matikainen efter Tapparas Nestori Lähdes tackling mot Mikael Granlund under torsdagens ligamöte medger att IFK-stjärnan var oförsiktig. Fast han kunde haft orsak att vara grinig – tacklingen var ett gränsfall som i ett annat läge kunde ha tolkats som elbowing eller boarding.
Men domarna reagerade inte. I stället fick Mikko Jokela 5+20 mins utvisning för att brottas omkull Lähde.
Tidigare i matchen fick Ville Peltonen 2 min för hooking då Tapparaspelaren höll i hans klubba. Bägge incidenterna är strålande exempel på att ligadomarna saknar allt vad blick för spelet heter. Inget nytt på domarfronten med andra ord.
Ligachefen Jukka-Pekka Vuorinen påpekar i den här veckans IS-veikkaaja att en tredjedel av ligadomarna är nya och menar att man inte kan förvänta sig att de dömer proffsigt. Vad sänder det för signaler? Snarare än blott oerfarenhet tror jag det är fel slags typer som blir domare.
Det klagas över att det råder brist på frivilliga, men det är väl inte förvånande om ersättningen är småslantar. Om ligan betalade domarna hyfsad månadslön skulle det finnas så gott om ansökande att ligan hade råd att gallra och välja bra domarmaterial. Om ligaklubbarna har råd att betala all världens Kamil Krepsar miljonlöner (nå,i mark åtminstone miljonlöner) kan de väl samla pengar till att avlöna en hyfsat betald domarkår. Kan väl pruta lite på J-P:s lön. Onödigare ja-sägare får man leta efter.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2011
M T O T F L S
    okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.