Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Kungen avsatt

21 sep , 2011, 17.54 Marcus Lindqvist

 

Näh. Ingen överraskning där inte. För ett år sedan lät det som en omöjlighet att fyrfaldiga världsmästaren och OS-vinnaren i tempo Fabian Cancellara förlorade rejält åt tysken Tony Martin i tempo-VM i Köpenhamn. Men inte efter att ha sett hur suverän Tony Martin, VM-trea 2009 och 2010, varit hittills i år och hur han utklassade Cancellara och hela fältet i Vuelta a Espanas tempoetapp för några veckor sedan.
Samtidigt har Cancellara inte alls gått att känna igen-han storsatsade på de belgiska vårklassikerna, men överskattade sin förmåga och kammade noll.Han var inget vidare i tempoloppen i Tour de France och Vuelta a Espana som han i vanliga fall dominerar
Martins snittfart prydliga 51,8 km/h. Jämförelsevis: finländaren Matti Helminen hade dryga 46 km/h i snitt. Inget där att hämta.
Tyckte lite synd om lönnfeta albaniern Simone Zignoli. Dreglade som en lama när han vinglade över mållinjen med en tid som var 17.43 sämre än Martins. Snittfart 38 km/h. Som en jämförelse: undertecknad, amatörtriathlet, klarar utan vidare av att hålla cirka 41 km/h i ett 50 km flackt tempolopp på cykel. Med 38 km/h i snitt undgår man inte ens jumboplatsen i FM-tempo. Nationskvoter är ljuvliga.
Pia Sundstedt gjorde en hyfsad insats i damernas tempo. Tjugonde plats efter att mest ha cyklat mountain bike de senaste åren är inte dåligt alls. Men visar också på nivåskillnaden mellan mountain bike, där Sundstedt outmanad dominerad på elitnivå de senaste åren, och landsvägscykling. Kan inte annat än hoppas hon kirrar en OS-plats, men UCI:s poängsystem är bara lite diskriminerande mot små cykelnationer.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2011
M T O T F L S
    okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

En kommentar

  1. Magnus skriver:

    Dreglande som en lama :o)…

    Var det en hänvisning till ett visst företags reklamkampanj?

Kommenteringen är stängd.