Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

En mörk skugga över Nibalis seger

11 Dec , 2014, 15.45 Marcus Lindqvist

 

Ingen rök utan eld, sägs det. De senaste nyheterna kring proffsstallet Astana kastar en lång skugga över Vincenzo Nibalis seger i Tour de France.

Vincenzo Nibali var förbluffande överlägsen i årets Tour de France – efter en katastrofal början på säsongen. Nibali tog sin första seger först en vecka före touren, i de italienska mästerskapen.

Men i Tour de France var han suverän. Efter att Alberto Contador och Chris Froome avbrutit var han i en klass för sig. Inte för det, det hade varit svårt för Contador och Froome att rå på italienaren i vilket fall som helst.

Astanastallet stod för en uppvisning på den femte etappen, då Nibali krossade allt motstånd och enkelt distanserade erfarna kullerstensspecialister som Fabian Cancellara. Bara Lars Boom hindrade Astana från att ta en sensationell dubbelseger genom Nibali och Jakob Fuglsang.

I bergen var Nibali förkrossande överlägsen. Hans klättringstider hörde till de snabbaste i historien, även om de inte kunde jämföras med EPO-erans rekordtider. Men det gick inte att undgå spekulationerna om dopning.

Ingen åkte dit under touren. Men i augusti åkte Astanacyklisten Valentin Iglinskij dit för dopning i etapploppet Eneco Tour. Några veckor senare blev det klart att också hans bror Maxim Iglinskij åkt dit för EPO-dopning.

Som en följd avstod Astana från att delta i etapploppet Tour of Beijing. Något senare åkte Astana-nykomlingen Ilja Davidenok dit för anabola steroider. Davidenok körde för Astanas farmlag, som tävlar på lägre nivå.

I november kom det fram att Viktor Okisjev åkt dit. Han gav ett positivt dopningstest i samband med de asiatiska spelen i maj, där han vann U23-tempoloppet. Okisjev cyklade också för Astanas farmlag. Det gjorde även Artur Fedossejev, som också gav ett positivt dopningstest i augusti. Både Okisjev och Fedossejev hade använt anabola steroider.

Stallchefen Alexander Vinokourov (ni minns honom kanske som killen som åkte dit för bloddopning, betalade Alexander Kolobnev 100 000 euro för att få vinna Liège-Bastogne-Liège och till slut vann OS-guld på ett aningen suspekt sätt) har uttryckt sin bestörtning över dopningsfallen. Han sade att han känner sig ilsken och besviken.

I veckan rapporterade sedan Gazzetto dello Sport om resultaten från en polisutredning i Italien, operation Padova. Enligt utredningen har Astana ägnat sig åt systematisk dopning och den ökända dopningsdoktorn Michele Ferrari ska ha besökt stallets träningsläger förra året. Ferrari var bland annat Lance Armstrongs förtrodde dopningsexpert. Nibali har förut sagt att han aldrig ens har träffat Ferrari.

Med långa tänder beslös internationella cykelunionen UCI:s licenskommitté att bevilja Astana World Tour-licens för säsongen 2015. Men det går inte att komma ifrån att en lång skugga hänger över stallet, Nibali och Nibalis Tour de France-seger. Det här är precis den typen av nyheter som cykelsporten inte alls behöver.

Astana har ett unket rykte efter alla tidigare dopningsskandaler. Det första steget till en renare cykelsport borde vara att utesluta rötägg som Alexander Vinokourov, Bjarne Riis, Johan Bruyneel, med flera från cykelsporten.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

december 2014
M T O T F L S
« sep   jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.