Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Bäst i världen – igen

15 sep , 2014, 15.24 Marcus Lindqvist

 

Alberto Contador är tillbaka. Han avslutade etapploppet Vuelta a España med en suverän seger på kungsetappen med målgången på grymma Puerto de Ancares. Det avslutande, 10 km långa tempoloppet i Santiago var en formalitet.

Det här två månader efter att han brutit skenbenet och trasat sönder knät i Tour de France. Hans värsta rival Chris Froome bröt i och för sig också ena handleden och den andra handen i en vurpa, men Contador hade ändå varit starkare.

På den avgörande etappen ryckte Froome och försökte skaka loss Contador, men spanjoren hängde utan problem med och lämnade honom stående i backen då ungefär en kilometer kvarstod. Tävlingen avgjordes egentligen i ett tidigare skede, då Froome överraskande tappade tid på det långa individuella tempoloppet.

Den enda som kunde ha hotat Contadors seger var Nairo Quintana, som ledde loppet fram till det individuella tempoloppet. Men columbianen vurpade och slog sig hårt och tvingades avbryta följande dag.

Contador varslade om sin toppform redan före Tour de France. I etapploppet Critérium du Dauphiné strax före Tour de France var han klart starkare än Froome, som var klasser bättre förra sommaren. Förra sommaren var Contador en skugga av sig själv.

Quintana var i en klass för sig i Giro d’Italia, men ställde inte upp i Tour de France. Efter att Contador och Froome avbrutit var det en lätt match för Vincenzo Nibali.

Nibali stod över vueltan, men det hade minsann varit roligt att se honom där. Det hade blivit en grym dust.

Nu går det bara att spekulera. Contadors och Froomes klättringstider och -farter ligger ganska nära Nibalis prestationsnivå i Tour de France. Deras klättringsfart motsvarar också ganska långt Froomes fart förra sommaren.

Contador är tillbaka. Det bäddar för spännande duster nästa sommar mellan honom, Froome, Nibali och Quintana.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2014
M T O T F L S
« aug   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.