Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Norge, Norge, Ryssland?

3 feb , 2014, 15.43 Marcus Lindqvist

 

Som så ofta förut har norrmännen toppat formen perfekt till OS. Marit Bjørgen var förbluffande överlägsen i damernas klassiska mil och segrade också i den fria sprinten i Toblach, en vecka innan OS inleds med damernas och herrarnas skiathlon. Therese Johaug var tvåa, medan Heidi Weng var fyra i den klassiska milen, medan Ingvild Flugstadt Østberg var trea i sprinten. Ola Vigen Hattestad segrade i sprinten, medan Erik Brandsdal var tvåa. Norge missade prispallen i det ytterst jämna intervalloppet för herrar, men å andra sidan hade Petter Northug precis anlänt till tävlingsorten från sitt höghöjdsläger,

Rysslands insats i 15 km klassiskt var iögonfallande. Aleksandr Legkov besegrade Dario Cologna, medan Dmitrij Japarov var fyra. Ryssarna kommer att bli att räkna med i Sotji.

Något överraskande att Cologna i sin första internationella tävling för säsongen omedelbart återvände till världstoppen. Det visar förstås att en topptränad och begåvad idrottares kapacitet inte försvinner någonstans under en relativt kort frånvaro.

Resultaten i Toblach reflekterar tämligen väl de trender som varit uppenbara hela säsongen. Norskorna dominerar bland damerna, Sveriges Charlotte Kalla kan blanda om i medaljstriden, Justyna Kowalczyk slåss om medalj på den klassiska milen, medan finländarna ligger strax bakom den absoluta täten. Bland herrarna finns det flera som under en bra dag kan slåss om medaljerna, men favoriterna Aleksandr Legkov, Petter Northug, Marcus Hellner och Martin Johnsrud Sundby ligger bra till på distanssträckorna. OS-spåren i Sotji gynnar Matti Heikkinen, men en medalj känns inte realistisk.

Resultaten visar också att finländarnas bortförklaringar i början av säsongen om en annorlunda formtopp än konkurrenterna inte håller för närmare granskning. Flera finländare använder ett mer traditionellt upplägg med en formtopp, men de som klarar sig bra i början av säsongen brukar också klara sig senare under vintern. Kalla prickade in en liten formtopp redan i Kuusamo, men stod över Tour de Ski och verkar vara i grym form. Några av finländarna hade en liten formtopp i Tour de Ski och toppar formen på nytt till OS, men det förändrar inte den stora bilden.Med dagens antidopningssystem sker det inte några dramatiska förändringar under säsongens gång.

Ryssland och Norge firar i Sotji. Finland får hoppas på någon stafettmedalj.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

februari 2014
M T O T F L S
« jan   apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.