Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Färgklick eller neanderthalare?

1 apr , 2013, 18.08 Marcus Lindqvist

 

Peter Sagan är en färgklick som gärna bjuder på sig själv, som den här klassiska segergesten i Gent-Wevelgem förra helgen. Sådana behövs inom cykelsporten.

Men att nypa podiumtjejen i Ronde van Vlaanderen var att gå för långt. Det är sexuellt trakasseri och väldigt barnsligt av den 23-årige slovaken.

watch?v=C0VrmhM-_QE

Det var inte första gången som Sagan gjort bort sig. Hör kan du se hur det gick till när han delade ut autografer i samband med Tour de France förra sommaren.

Det är dock fel att beskylla enbart Sagan. Det är högst diskutabelt varför podiumtjejerna behövs vid prisceremonin år 2013. Ringtjejer och podiumtjejer finns ju också i andra grenar, bland annat boxning och motorsport, men likväl är det förlegat.

Märkte någon att en av de främsta cyklistern genom tiderna, Marianne Vos, samma dag vann damernas upplaga av Ronde van Vlaanderen? Nä, tänkte väl det. Loppet gick inte att se i tv och fick i övrigt också väldigt liten uppmärksamhet. Svenskan Emma Johansson var trea. Det är ett beklagligt men välbekant faktum att sponsorintresset och prispengarna inom damcykling är en bråkdel av vad de är inom herrcykling. Cykelsporten har ett ganska stort jämställdhetsproblem – och Sagans utspel är ett symptom av den rådande kulturen.

För övrigt var det väldigt kul att se att Fabian Cancellara är tillbaka med besked. Trist, dessvärre, att Tom Boonen vurpade och missar nästa veckosluts momument Paris-Roubaix.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

april 2013
M T O T F L S
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.