Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Följ Fabian över kullerstenarna

6 apr , 2013, 16.56 Marcus Lindqvist

 

På söndagen är det dags för en av de största vårklassikerna: legendariska Paris-Roubaix. 254,5 km, varav 52,6 km över obarmhärtiga kullerstenar – l’enfer du Nord gör skäl för sitt namn.

Det är alltid roligt med överraskningar, men förhoppningsvis behöver vi inte se en repris av Paris-Roubaix 2011. Då vågade ingen ta initiativ, utan alla toppnamnen skuggade storfavoriten Fabian Cancellara. Till slut smet skrällnamnet Johan Vansummeren iväg med segern.

Efter att Tom Boonen vurpat segrade Cancellara i Ronde van Vlaanderen i överlägsen stil. Den mångfaldiga världsmästaren och OS-guldmedaljören i tempo ryckte ifrån Peter Sagan på Paterberg lika lekande lätt som han blåst iväg från Tom Boonen på Kapelmuur tre år tidigare. Då, år 2010, vann Cancellara en legendarisk dubbelseger i kullerstensklassikerna som direkt förärades ett eget kapitel i cykelsportens historiekrönikor. Helt oemotståndligt blåste han iväg från resten av fältet med 50 km kvar av Paris-Roubaix.

Boonen upprepade samma dubbel förra året i nästan lika suverän stil, fast hans ryck i Paris-Roubaix verkade vara mer oavsiktligt än en utstuderad taktik. Då var Cancellara inte med efter att ha vurpat i Ronde van Vlaanderen – den här gången är det ironiskt nog Boonen som är bprta på grund av ett brutet revben, ett blåslaget knä och en turkos armbåge. Trist ur ett idrottsligt perspektiv.

Nu är Cancellara överlägsen favorit och risken är stor för att de andra koncentrera sig på att skugga honom. Förhoppningsvis lägger de andra stallen upp en egen taktik. Cancellaras förberedelser har i och för sig störts av att han också vurpade under endagsloppet Scheldeprijs i onsdags, men han borde vara fit for fight.

Vem annan än Cancellara kan vinna det legendariska monumentet? Det finns i själva verket många goda kandidater, för i Paris-Roubaix kan vad som helst hända.

Taylor Phinney. Besitter väldigt, väldigt mycket talang och vann också Paris-Roubaixs U23-tävling 2010. BMC har ett starkt lag med flera potentiella segrare. Grym tempocyklist, skulle helst bryta loss i ett tidigt skede.

Thor Hushovd. Vunnit Paris-Roubaixs U23-tävling och det mesta annat som går att vinna, men drömmer fortfarande om en seger i helvetet i norr. Förra säsongen gick åt skogen och formen är något av ett frågetecken.

Edvald Bpasson Hagen. Sky har också ett väldigt starkt lag och den mångsidiga norrmannen kan mycket väl vara vassast, i synnerhet om det blir ett sent avgörande.

Geraint Thomas. Boasson Hagens stallkamrat är OS-guldmedaljör i bancykling och ytterligare en juniormästare i Paris-Roubaix.

Sylvain Chavanel. Omega Pharma-Quicksteps vassaste kort efter att Tom Boonen blev skadad. Fjärdeplatsen i Milan-San Remo visar att den franska tempomästaren 2012 är i form. QPQS har ett ruskigt starkt lag.

Zdenek Stybar. En annan av kuggarna i det starka OPQS-laget. Den mångfaldiga världsmästaren i cyclocross kan vara en svart häst.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

april 2013
M T O T F L S
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.