Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Maskerad dopning eller kontaminerat kött

12 Nov , 2012, 16.51 Marcus Lindqvist

 

En fin man, Matti Helminen. För ett par år sedan anklagade han indirekt Sveriges Gustav Larsson för att vara dopad, i år åker han dit i ett dopningstest. Försöker bara föreställa mig hurdan skada han förorsakat den finländska cykelsporten, som redan oförtjänt svärtats av internationella dopningsskandaler.

Jag fick en del kritik inom cykelkretsar, eller närmare bestämt av dem som står Helminen nära efter att ha kritiserat Helminen för att ha varit en dålig förlorare i VM-tempo 2009. Sades att jag själv fick erfara hur bra ett proffs är i FM-tempo, där jag förlorade åt Helminen med sju minuter om jag minns rätt. Ungefär lika nycket som Helminen förlorade till Gustav Larsson 2009. Jag är förstås inte alls på samma nivå som Helminen, men jag började väl inte heller spekulera hur dopad han var.

Nu har då Helminen själv åkt dit. Såklart, han hävdar att han är oskyldig och påpekar att det endast fanns små mängder av det förbjudna preparatet probenecid i hans positiva dopningsprov. Enligt Helminen är det ingen nytta av probenecid i cykling och för att bevisa sin sak har konsulterat dopningsexperten Dr Douwe de Boer, som förut blivit känd för att ha lyckats helt eller delvis rentvå Kaisa Varis, Alberto Contador och Andrus Veerpalu och som Juha Lallukka också har anlitat.

Fakta är att probenecid är en giktmedicin som är ett välkänt preparat för att maskera dopning. Probenecid påverkar hur njurarna utsöndrar andra, eventuellt förbjudna preparat. Vilket förstås väcker frågan vad ens små mängder giktmedicin gör i Helminens kropp.

Probenicid används inom läkemedelskonsten för att förhöja antibiotikahalterna i kroppen vid en antibiotikakur, eftersom det fördröjer hur njurarna utsöndrar antibiotika. Men i praktiken används det numera aldrig. Däremot används det fortfarande på boskap, vilket gör det teoretiskt möjligt att Helminen fått i sig det via kontaminerat kött. Boskap som fått penicillin borde dock inte få slaktas.

Ursäkten med kontaminerat kött börjar kännas lite sliten efter Alberto Contadors fall. Det är förstås också faktum att nutidens labbinstrument är fruktansvärt känsliga för nanohalter av främmande preparat. Ifall Helminen kan påvisa att han fått i sig probenicid via kontaminerat kött och det börjar komma fler motsvarande dopningsfall måste idrottarna faktiskt börja tänka sig för vad de stoppar i sig – inte bara när det gäller kosttillskott och medicin utan rentav när det gäller basföda.

Jag förstår mycket väl Helminen om han dopat sig. Om han har levt i övertygelsen att konkurrenter som Larsson varit dopade, vilket förstås är fullständigt möjligt, måste frestelsen vara enorm att utjämna förutsättningarna. Det är väldigt, väldigt svårt att som finländare slå igenom som proffs i kontinentala Europa. Det krävs mer än talang och hårt jobb, det krävs framför allt tur och goda kontakter. I Frankrike och Belgien finns det tretton på dussinet unga cyklister som konkurrerar om samma stallplatser och Helminen är inte precis något ungt löfte längre.

Trist för finländsk cykelsport, dock. Men det betvivlar jag att Helminen hade i åtanke.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

november 2012
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.