Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Rätt väg – men ännu långt till OS-medalj

2 jan , 2014, 18.47 Marcus Lindqvist

 

Den finländska idrottspubliken har inte blivit bortskämd med segrar i världscupen i skidor under de senaste åren. Kerttu Niskanens seger i den klassiska milen i Lenzerheiden var både välförtjänt och efterlängtad. En mycket sympatisk idrottare som målmedvetet närmat sig världstoppen och som var Finlands främste åkare i VM förra vintern.

Före Niskanens seger hade Mona-Liisa Malvalehto vunnit den urvattnade stadssprinten i Nove Mesto förra vintern. Före det var Finlands senaste individuella seger i världscupen Matti Heikkinens seger i Oberstdorf 2011. Den senaste gången en finländsk dam ställde sig högst på prispallen var i Kuusamo 2009.

De mest ivriga började redan tala om OS-medalj. Men i verkligheten har situationen inte förändrats. Justyna Kowalczyk som varit i det närmaste oslagbar i klassisk stil står över hela Tour de Ski. Likaså OS-guldmedaljören Charlotte Kalla, som vanligtvis är som bäst i skate men som den här säsongen gjort stora framsteg i klassisk stil. Framför allt saknades Marit Bjørgen, de senaste årens suveräna skiddrottning som åkte hem på grund av en maginfluensa. USA:s Kikkan Randall saknades också i startfältet.

Redan förra vintern hade Finland flera åkare som kan ta sig in bland de tio bästa på finländarnas paradsträcka, den klassiska milen. Förutom Niskanen har också Anne Kyllönen och Krista Lähteenmäki den potentialen. I år har också Aino-Kaisa Saarinen återfunnit en del av sin forna världsmästarform. Problemet har dock hela tiden varit att det finns en oslagbar trio framför dem: Bjørgen, Kowalczyk och Therese Johaug. Nu kan också Charlotte Kalla läggas till den trion, oavsett skidteknik.

Johaug förlorade sekundstriden mot Niskanen i Lenzerheide. Men loppet avgjordes i masstart, som inte lämpar Johaugs egenskaper särskilt bra. Masstarten är en annan sak än intervallstart, där det inte går att taktikera eller ta rygg på någon. I OS är det intervallstart som gäller, på hög höjd och i ytterst tuffa spår.

Masstartens karaktär beskrivs av att Sami Jauhojärvi var sexa på 15 km i Lenzerheide. Med all respekt, det klarar han inte i OS med intervallstart.

Den klassiska milen i Toblach i början av februari blir en bättre indikator för OS. Om Niskanen fortfarande är på prispallen då kan vi börja spekulera om medalj på allvar.

Så vad kan vi dra för slutsatser av segern i Lenzerheide? Att en finländsk individuell OS-medalj är möjlig, men osannolik. Däremot kan vi konstatera att Kerttu Niskanen, 25, utvecklats till en skidåkare av världsklass. Det finns fortfarande rum att förbättra och intensifiera träningen, för hon inledde seriös och systematisk träning först i gymnasieåldern.

Däremot har Kerttu Niskanen hyfsade chanser till en värdefull pallplacering i sammandraget i Tour de Ski. Therese Johaug lär vara oslagbar i slutbacken Alpe Cermis, fast hon inte riktigt uppvisat lika bra form som förra säsongen. Förra året var Niskanen 32:a snabbast uppför Alpe Cermis, 3:33,8 långsammare än Johaug. Andra och tredje plats är dock inom räckhåll.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

januari 2014
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.