Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Vansinnesrallyt skördar offer i touren

10 jul , 2014, 20.28 Marcus Lindqvist

 

De två största anglosaxiska stjärnorna inom cykelsporten är ute ur Tour de France efter endast fem dagar. Sprinterässet Mark Cavendish kolliderade med Simon Gerrans på upploppet redan på den inledande etappen och förra årets segrare Chris Froome kraschade på den vansinniga femte etappen.

Mycket trist. Men det är inte ett dugg överraskande.

Om det är en krasch på upploppet brukar Cavendish vara involverad. Han är proffscyklingens aggressivaste och mest våghalsiga sprinter och han förorsakade helt och hållet själv kraschen i lördags när han försökte stånga Gerrans. Cavendish var säkert taggad till tusen och ville så gärna vinna och ta den gula ledartröjan inför hemmapubliken i sin mors hemstad Harrogate.

Nu blir det inget av den emotsedda tvekampen mellan Cavendish och förra säsongens komet Marcel Kittel. Kittel har vunnit tre av fyra flacka etapper hittills och det finns egentligen ingen som kan mäta sig med honom på upploppet (han missade torsdagens spurt på grund av en punktering).

Det blir inte heller något av den emotsedda kampen mellan Chris Froome, Alberto Contador och Vincenzo Nibali. Froome kraschade två gånger på den regniga, grymma etappen mellan Ypres och Arenberg och fick avbryta.

Redan då tourchefen Christian Prudhomme presenterade rutten förra hösten protesterade många av cyklisterna högljutt över idén att inkludera en del av endagsklassikern Paris–Roubaix legendariska kullerstenssegment i Tour de France. Senast touren gick över les secteurs pavés 2010 blev det en massaker.

Den här gången blev det tusen gånger värre. Ösregnet gjorde att cyklister föll till höger och vänster. Knappast någon klarade sig undan utan att vurpa åtminstone en gång, trots att arrangörerna på grund av vädret slopade ett par kullerstenssektorer.

Ironiskt nog föll Froome innan cyklisterna ens nådde fram till kullerstenarna. I själva verket skedde största delen av vurporna före kullerstenarna. Men kullerstenarna var delvis orsaken till att det skedde så många olyckor.

Början av etappen påminde om ett gatlopp där cyklisterna kämpade för att hålla sig i täten och positionera sig väl inför kullerstenarna, där det gäller att vara långt framme i klungan. Om du hamnar i fel grupp eller hamnar bakom en krasch kan du tappa osannolikt mycket tid.

Cyklisterna beskyller tourarrangörerna för att medvetet utsätta dem för risker, men den största orsaken till att det nuförtiden sker så många olyckor är det frenetiska tempot i huvudklungan. Alla kämpar om position, alla vill vara först i nästa kurva, ingen vill ge utrymme åt någon annan. Tvåhundra cyklister försöker oavbrutet tränga sig in i ett område som rymmer tio cyklister.

Touren är inte längre någon uppgörelse mellan gentlemän, utan det är en kamp på liv och död. Det är ingen överdrift att säga att cykelsporten blivit farligare än någonsin förut.

Den första veckan under Tour de France är nuförtiden hemsökt av olyckor. Under de två följande veckorna lugnar det ner sig lite i peloton, inte minst då touren når bergsetapperna.

Frånsett Froomes olycka skapade den femte etappens kaos ett delikat utgångsläge inför bergsetapperna. Nibali har ett saftigt försprång till Contador, Alejandro Valverde, Andrew Talansky och de flesta andra toppnamnen i sammandraget. Contador är känd som en spektakulär bergscyklist som gillar att attackera – och nu måste han vara på offensiven för att ta in Nibalis försprång. Kan bli riktigt roligt, även om Froome inte är med.

PS Det kan bli en riktigt rolig Vuelta a Espana. Froome lär ställa upp för att gottgöra för tourbesvikelsen och då får han sannolikt mäta sig med Nairo Quintana, Giro d’Italia–segraren som var tvåa i förra årets Tour de France men som av någon märklig anledning ratades av sitt stall i årets tour.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2014
M T O T F L S
« jun   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.