Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Froomes smussel väcker misstankar

19 jun , 2014, 18.46 Marcus Lindqvist

 

Tour de France–segraren Chris Froome har hela cykelvärldens blickar på sig. Han hann inte ens föra sin första, suveräna seger i världens största etapplopp i hamn förrän han blev ifrågasatt.

Hans dominans på Mont Ventoux påminde en del om Lance Armstrong och andra fallna änglars stordåd. Han har hela tiden tagit avstånd från dopning och försäkrat att hans resultat kommer att stå sig.

Froomes stall Team Sky har från början gått ut med en offentlig nolltolerans. Sky avskedade sportdirektören Bobby Julich efter att han erkänt att han dopat sig under sin aktiva karriär och gjorde sig också av med Rabobanks före detta lagläkare Geert Leinders.

Sky har förklarat sin dominans i de stora etapploppen med bättre träningsmetoder, smartare taktik och modern utrustning. I den konservativa cykelsporten går det säkert att få stora fördelar genom att göra vettiga träningsprogram och tävlingsplaner, använda wattmätare, sköta underhållet proffsigt och se till att utrustningen är perfekt.

De senaste avslöjandena kastar en lång skugga över Froomes och Skys styrka. Först fastnade Froome på bild när han använde en astmainhalator under Critérium du Dauphiné. Sedan kom det fram att han – med UCI:s välsignelse – använt glukokortikoider för att sköta en bakterieinflammation under Tour de Romandy tidigare i våras. Användningen av såväl astmamedicin som glukortikoider är begränsat eftersom de har en viss anabol effekt, det vill säga bygger muskler precis som steroider.

Stallet förklarade snabbt att Froome haft astma sedan han var barn och har tillstånd till att använda astmamedicin, ett så kallat undantag för terapeutiskt bruk. Lite märkligt då att han i en intervju för BBC inför förra årets Tour de France besvarade med ett nej en direkt fråga av BBC:s reporter om han använder någon form av medicin med undantag för terapeutiskt bruk.

I samband med Tour de Romandy fick Froome på platsen ett tillstånd för att använda glukokortikoider av en UCI–tjänsteman. Det gick anmärkningsvärt fort att gå igenom processen, då motsvarande ansökningar vanligvis behandlas av en kommitté.

Låter det bekant? En elitcyklist som smusslar med förbjudna preparat och får särbehandling av UCI. Preparaten i fråga är förstås tillåtna för att behandla en sjukdom och det är fullständigt möjligt att Froome verkligen behöver astmamedicin. (Lite mer tveksamt om han behöver medicin för att kunna tävla om han har en bakterieinfektion.)

Men hur resonerar Sky och Froome nör de försöker dölja de här sakerna? Hur tror de att den stora publiken kommer att reagera? Varför inte vara öppen och transparent när de vet att de har världens ögon på sig? Smusslet väcker bara misstankar.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juni 2014
M T O T F L S
« maj   jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.