Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Northug får lov att ta sig i kragen

5 maj , 2014, 20.06 Marcus Lindqvist

 

Bilkraschen kan ha varit det bästa som hänt Petter Northug på väldigt länge. Men det förutsätter att han tar sig i kragen.

Om någon missat saken kolliderade den norska skidstjärnan rattfull med sin sponsorbil, en lyxig Audi A7 i Trondheim. Han rände rakt in i en rondell, full som en kaja.

Ingen är väl helt överraskad, trots allt. Petter Northug har alltid varit en frifräsare, som haft en läggning för nattliv och nätpoker. Under de senaste säsongerna har han verkat allt mindre intresserad av skidåkning.

Plötsligt vimlar det av skenheliga förståsigpåare som hytter med fingarna. Sponsorerna säger det de bör säga. Usch. Fy skam. Vi tar avstånd från det som skett. Så här säger han själv i ett uttalande:

Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger.

Jag tror inte alls det här är början till slutet på Northugs karriär, även om det nattliga äventyret kan stå honom dyrt. Han får säkert ett straff i form av böter, villkorligt fängelse och samhällstjänst.

Men folket förlåter honom. Han är fortfarande en idol och en förebild – trots sina skönhetsfläckar. Egentligen är han mer sympatisk än förut, när han nu uppträder ångerfullt och ber om ursäkt som den förlorade sonen.

Sponsorerna pejlar folkets åsikter, men efter att ha sagt de rätta fraserna lär de också hålla fast vid Northug. Hans rykte som en bad boy har alltid varit en del av hans marknadsvärde och image.

Idrottsvärlden kryllar av personligheter som i svaga stunder vikit av från den smala vägen, men som blivit förlåtna av sina fans. Tyvärr lever många av världsstjärnorna i ett slags bubbla, med för mycket pengar, för mycket fritid och ingen kontakt till den gråa verklighet som vi andra lever i.

Northug hör kanske inte till de värsta fallen. Rattfylleri är ett allvarligt brott, för det medför en stor risk för att utomstående kommer till skada. I min bok är det dock mindre än misshandel och brott mot egendom och liv.

Jag tänker inte börja kasta sten i ett glashus. Northug är en människa precis som alla andra. Det var korkat gjort – visst – men alla kan begå misstag.

Frågan är om han lär sig av sitt misstag.

Det var tur att ingen blev allvarligt skadad. I stället fick Northug än allvarlig tankeställare. Kraschen kan ha varit det bästa som hänt honom på länge.

Under den gångna säsongen såg han ut att ha tappat fokus. Han var ur form och började se ut som en föredetting. Han rymdes inte ens i Norges stafettlag i OS. Han skapade mer rubriker med sin konflikt med norska skidförbundet än sin framfart i skidspåret.

I bästa fall blev han så omruskad av kraschen att han skärper sig. Han måste börja ta sitt liv på allvar och fokusera på sin träning – ifall han vill fortsätta åka skidor.

Tyvärr finns det många exempel på sådana som aldrig lärt sig av sina misstag. Vi har några här i Finland, som blivit förlåtna för vad de än gjort för att de är toppidrottare.

Därför är det viktigt att Northug får ett ordentligt straff och märker att han inte lever utanför samhället. Det räcker inte med några intetsägande tillrättavisningar. Hans sponsorer och Norges skidförbund borde också ge honom kännbara sanktioner.

Förhoppningsvis blir det här väckningen som Northug behöver. Jag skulle gärna se honom i framtida mästerskap. Han är en färgklick som skidsporten behöver – fast i lite mindre skrikiga färger.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

maj 2014
M T O T F L S
« apr   jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.