Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Cavendish vill återta sprinterkronan

18 jan , 2014, 12.36 Marcus Lindqvist

 

Mark Cavendish förlorade titeln som världens bästa sprinter till Marcel Kittel, men är fast besluten att återta den i sommar. Han inleder säsongen på måndag i Tour de San Luis i Argentina, men målet är ställt i Tour de France.

Kittel hade bättre stallkamrater i Argos-Shimano och var snabbare än Cavendish när de ställdes mot varandra i tourens spurtstrider. Spurtstriderna har inte varit lika intressanta på många år, när Cavendish och hans väldrillade stallkamrater varit så överlägsna.

Förutom Kittels Argos-Shimano konkurrerar också André Greipels Lotto-Belisol om spurtsegrarna. Samtidigt har Cavendish inte haft ett lika fungerande sprintertåg som han hade i HTC-Columbia.

Cavendish hade ingen hjälp i Team Sky 2012 och gick inför förra säsongen över till Omega Pharma-Quickstep. OPQS prioriterade Cavendishs ambitioner, men samarbetet fungerade dåligt och Cavendish förlorade många gånger innan han ens inlett spurten för att han var fel positionerad. Sina etappsegrar i förra årets Tour de France tog han med lite tur och slumpmässigt.

Gert Steegmans och Niki Terpstra gjorde hyfsat arbeta för att leda ut Cavendishs sprint, men det var inte i närheten av det väloljade samarbetet i HTC Columbia med Mark Renshaw som siste man i sprintertåget. Cavendish är inte en sprinter som vinner på egen hand.

Nu återförenas Mark Renshaw med Cavendish. Hans karriär som sprinter lyfte aldrig i Rabobank/Belkin, men som Cavendishs andrepilot är han bevisligen världsbäst.

Dessutom förstärker Alessandro Petacchi OPQS, som får ett rysligt starkt sprinterlag i touren om också Tom Boonen är med. Boonen stod över förra året, men kullerstensetapperna lockar honom troligen att delta i år. Han kan försöka vinna en etapp i Nordfrankrike innan han jobbar för Cavendish i sprinterna.

Under sina träningsläger före säsongstarten har OPQS arbetat med att finslipa spurten. Det lär bli en rafflande säsong.

Det enda frågetecknet är Rigoberto Uran. Det fanns inte rum för hans etapploppsambitioner i Team Sky, men frågan är om han får det stöd han letar efter i OPQS. Troligen siktar han främst på Giro d’Italia och kan till och med stå över touren. Vi har sett förut att ett stall inte kan jaga sprintsegrar samtidigt som det eftersträvar en bra placering i sammandraget. Och Cavendish kommer att kräva all uppmärksamhet i touren.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

januari 2014
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.