Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Keskisalos comeback lyft för – Sandells

10 Dec , 2013, 20.59 Marcus Lindqvist

 

Det är tveksamt om Jukka Keskisalo någonsin når tillbaka till samma nivå som 2006, då han vann EM-guld i Göteborg, eller 2009, då han var i sitt livs bästa resultatform och satte ett nytt finskt rekord på 3 000 m hinder. Om han gör det kan han mycket väl figurera i medaljkampen i EM-Zürich nästa år.

Samtidigt är hans comeback ytterst goda nyheter för hans sparringpartner Niclas Sandells, som laddar om efter en säsong full av besvikelser. Inför hemma-EM 2012 tränade medeldistansaren hela vintern tillsammans med Keskisalo, vilket ledde till att båda två var i grym form under försommaren.

Sandells var i sitt livs form och det kändes som en tidsfråga när han förbättrar det urgamla finska rekordet på 1 500 m. Han vann sitt försöksheat i hemma-EM, men en olycklig vurpa förstörde hans finallopp. Keskisalo blev förkyld inför EM och skadade sig i hinderfinalen i OS.Det var tredje säsongen i rad som spolierats av skador och fick honom att ta beslutet att avsluta sin karriär – ett beslut som han återtog under sommarens gång.

Den senaste säsongen var en besvikelse för Sandells. Han nådde inte upp till samma nivå som sommaren innan och fick i ett tidigt skede ge upp drömmarna om Moskva-VM.

Med hjälp av Keskisalo kan Sandells nå tillbaka till samma nivå som 2012. De kan köra så gott som samma träningspass under sina träningsläger i vinter och sparra varandra under de hårda intervallerna. Tävlingssträckorna kräver väldigt långt samma egenskaper.

Det är ett stort problem för de få begåvade finländska medeldistansare och distanslöpare som finns, att det finns så få utövare och därmed så ont om träningssällskap och hårda tävlingar i hemlandet. Keskisalo har en hyfsad grupp träningskamrater i hemstaden Joensuu, som består av både friidrottare och orienterare. Men ingen av dem håller förstås Keskisalos nivå – till skillnad från Sandells, som kan erbjuda de utmaningar som Keskisalo behöver.

ÖVerhuvudtaget tror jag Keskisalos comeback är en bra sak för landslaget som förbereder sig för EM. Med sin erfarenhet, trovärdighet och proffsiga inställning kan han sätta pli på sina landslagskamrater.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

december 2013
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.