Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Skidor, pizza och öl

18 Nov , 2013, 19.11 Marcus Lindqvist

 

Den som känner sig träffad blir vanligtvis mest upprörd. Kanske det var därför som sprintern Kalle Lassila fick ett vredesutbrott när han blev uthängd på Twitter för sin passion för pizza.

Allt började med att tränarprofilen Antti Hagqvist ifrågasatte Lasse Paakkonens öl efter hans tävlingsstart i helgen. Därefter tillade Lassila att pizza också är bra för återhämtningen.

Högst tveksamt. Det finns såklart toppidrottare som Petter Northug, Michael Phelps och Usain Bolt som gärna skryter med hur mycket skräpmat de stoppar i sig. Det visar bara att om du är tillräckligt begåvad och tränar tillräckligt hårt kan du kompensera för en hel del brister i näringen. Infoga gärna cynisk D-kommentar.

Jag betvivlar också att Lassila eller någon av de andra landslagsåkarna äter pizza och dricker öl dagligen, men det handlar om små detaljer som tillsammans utgör en större helhet. Precis samma sak som när du ser elitidrottare gå omkring med snusprilla i munnen. Marginell inverkan på prestationsförmågan, men varför ge konkurrenterna någon fördel?

Överhuvudtaget känns det som att de finska skidåkarna har fått det där med näring lite om bakfoten. Kolla bara deras runda kinder. Styrka är till fördel, men faktum är att större muskelmassa kräver mer syre och rör sig långsammare uppför backarna. Det här är något som exempelvis ovan nämnda proffscyklisten Jukka Vastaranta säkert kunnat konstatera under sina år ute i Europa. I synnerhet i de tunga spåren på hög höjd i Sotji-OS kommer lätta skidåkare med god syrekapacitet att dominera.

Matti Heikkinen är ett exempel på en idrottare som ser ut som en uthållighetsidrottare på världsnivå ska se ut, men han är också i en klass för sig i Finland. De flesta andra går omkring och bär för mycket vikt. Glädjande då att Aino-Kaisa Saarinen inför OS-säsongen anlitat en näringsterapeut, ex-triathlonproffset Merja Kiviranta, och gått ner i vikt några kritiska kilon.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

november 2013
M T O T F L S
« okt   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.