Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Cancellara för bra för VM

23 sep , 2013, 19.44 Marcus Lindqvist

 

Det individuella tempoloppet i VM i Toscana blir en uppgörelse mellan Fabian Cancellara och Bradley Wiggins. Det är ingen högoddsare.

Cancellara uppvisade grym form i Vuelta a Espana, efter att ha stått över Tour de France för att återhämta sig efter sin episkt framgångsrika vårklassikersäsong. Han visade de två senaste årens världsmästare Tony Martin var skåpet ska stå i det individuella tempoloppet. Martin verkar vara sliten i det här skedet av säsongen, men lär ta brons.

Wiggins var överlägsen i Tour of Britain, men hans form är något av ett frågetecken. Han var i trubbel redan innan han tvingades avbryta Giro d’Italia på grund av en knäskada i våras. Nu har han lagt på några kilon för att fokusera på VM-tempo. Wiggins har väckt en del uppmärksamhet genom att säga att han inte längre siktar på de stora etapploppen. Frågan är vad han har för målsättningar för framtiden – återvänder han till velodromen i Rio de Janeiro, eller tar han sig an endagsklassikerna?

Tempobanan i Toscana verkar snabb, fast slutet är lite tekniskt. Damien Howson vann U23-tempot med snittfarten 52,23 km/h. Herrarna kör till stor del samma bana med målgång i Florens, fast med starten i Montecatini Terme i stället för Pistoia: 56,8 km i stället för 42,79 km.

Cancellara skulle vara favorit på en teknisk bana, men jag tror att Wiggins vinner om det är en snabb, enkel bana. Cancellara tar silver på onsdag, men drömmer sannolikt om en seger i linjeloppet på söndag.

Tyvärr tror jag inte på Cancellara i linjeloppet. Problemet är inte att han inte skulle vara i form – utan tvärtom, problemet är att schweizaren är i för bra form. Då börjar de andra följa Cancellara, medan han tröttar ut sig genom sanslösa attacker. Sett det förut, exempelvis i Schweiz 2011.

Svårt att ange någon favorit i år. Åtminstone blir det inte en sprinter – det 16,6 km långa varvet som rundas sexton gånger omfattar ett par riktigt branta backar som garanterat sållar sprintrarna från klassikerspecialisterna. Kan Philippe Gilbert upprepa? Nah. Vincenzo Nibali. Ta det som ett stalltips.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2013
M T O T F L S
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.