Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Är det möjligt att vinna Giro-/Tour-dubbeln?

5 maj , 2013, 20.55 Marcus Lindqvist

 

Låt oss börja med fakta: det är ytterst, ytterst sannolikt att en Team Sky-cyklist vinner såväl årets Giro d’Italia som årets Tour de France. Frågan är om Bradley Wiggins kan ta hem båda – som första man sedan Marco Pantani 1998.

Sir Wiggins har inte stuckit under stol med att han siktar på att genomföra den klassiska dubbeln, men oddsen är emot honom. Den största konkurrensen finns inom hans eget stall: Chris Froome var starkare än Wiggins redan förra sommaren och årets Tour de France-rutt gynnar Froome klart mera än Wiggins.

Froome har inte gjort någon hemlighet av att han tror att han kunde ha vunnit touren om han inte tvingats hjälpa Wiggins (vilket bara är halva sanningen, för Froome tappade massor av tid på en vurpa i början av touren) och blev stött när Wiggins nyligen sade sig sikta på att vinna också Tour de France. Den Kenyafödde britten gav ut ett pressmeddelande där han betonade att Team Skys stalledning försäkrat honom om att han är stallkapten i touren.

Snacka om såpopera, inte minst som killarnas bättre halvor hållit på och pikat varandra i sociala medier. Fram med popcornspåsen.

Team Sky har ett ruskigt starkt stall, betydligt starkare än konkurrenterna Alberto Contadors Saxobank-Tinkoff, Vincenzo Nibalis Astana, Cadel Evans BMC och Ryder Hesjedals och Andrew Talanskys Garmin-Sharp (jag nämnde inte Andy Schleck och Radioshack Leopard Trek, för jag räknar inte honom till favoriterna längre). I girot som startade i lördags har Wiggins hjälpryttare som Konstantin Siutsiou, Sergio Heano och Rigoberto Uran. I reserv finns typer som Ian Stannard, Bernhard Eisel och Richie Porte. Under vårens etapplopp har Team Sky visat en förmåga att dominera etapploppen, precis som touren förra sommaren.

Det återstår att se hur mycket Wiggins har förbättrat på sin klättring inför bergiga Giro d’Italia. Åtminstone har han tappat vikt. Men han har inte övertygat i de tävlingar han deltagit i hittills den här säsongen. Satsningen kan dock bära frukt också i årets, mer bergiga upplaga av Tour de France.

Men är det möjligt att hålla formen för att vinna Giro d’Italia i maj och Tour de France i juli? Varför inte. Det är en månad tid att återhömta sig och girot kan i princip fungera som en extrem förberedande träning för touren. Det optimala skulle vara att ha två formtoppar med tid för återhämtning och ny förberedande träning, typ girot i maj och Vuelta a Espana i augusti-september, men giro-tour-dubbeln är fullt möjlig.

Det intressanta är att det är fler än Wiggins som siktar på dubbeln i år. Vincenzo Nibali drömmer om det, fast jag tror mer på hans chanser på sin hemmaplan i girot, Cadel Evans tar girot mer som ett led i förberedelserna för touren, medan Ryder Hesjedal antagligen räknar med att vara Talanskys hjälpryttare i touren.

I ett tre veckors etapplopp kan förstås vad som helst hända. En vurpa, en dålig dag i bergen, eller en maginfluensa och det kan vara kört. Jag skulle trots allt satsa mina pengar på Wiggins i girot och Froome i touren.

, , , , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

maj 2013
M T O T F L S
« apr   jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.