Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Till Magnar Dalens försvar

6 feb , 2013, 19.10 Marcus Lindqvist

 

Det har varit inne med att kritisera Magnar Dalen igen. Vissa av skidåkarna ventilerar nu och då sitt missnöje med Dalen och medierna som hellre lyssnar till dem än en norrman som inte kan finska och pratar engelska med en lustig accent upprepar deras gnäll.

Bland annat Aino-Kaisa Saarinen har poängterat att hon inte ser Dalen som en tränare, utan som en manager som förvisso ordnat goda träningsförhållanden, boende och skidservice för det finländska landslaget. Och? Saarinen är som bekant en egensinnig invidid som bröt samarbetet med Ismo Hämäläinen och som nu coachar sig själv med lite konsulthjälp av ex-tränaren Jarmo Riski. Tror någon att Saarinen faktiskt bett Dalen om träningsråd? Hon har sin egen träningsfilosofi som hon ärvt av Riski och som delvis står i strid med Dalens modernare träningsmetoder.

Krista Lähteenmäki och många av de andra landslagsåkarna har personliga tränare som sköter huvuddelen av deras träning, utanför landslagslägren. Min uppfattning är att de själva väljer att gå sina egna vägar och inte följa Dalens, Jussi Piirainens och Niclas Gröns direktiv. Lähteenmäkis tränare Matti Haavisto sade att hon ofta ber om att få göra något annat än det som Dalen planerat på landslagslägren.

Men: den här säsongens stjärnskott Anne Kyllönen ser inget fel på Dalens och Piirainens träningsråd. Hon tränar under deras ledning under landslagslägren och följer deras direktiv däremellan. Sprintkillarna tränar en hel del med sprinttränaren Niclas Grön.

Dalen förespråkar en annorlunda träningsfilosofi än den traditionella linjen i Finland och sannolikt förhåller sig de konservativa finska skidtränarkretsarna snävt till hans tankar.

Dalen får också kritik för att han är resultatorienterad och inte bryr sig om tillväxten. Han har haft privilegiet att få jobba med en lovande generation damåkare, heter det, men struntar i att försöka lyfta herrarnas skidåkning tillbaka till världseliten. Men är det ens Dalens uppgift?

Arbetet med att skapa nya, framtida toppåkare sker på gräsrotsnivå. Det är knappast Dalens jobb att uppmuntra begåvade ungdomar att söka sig till skidåkning och träna flitigt. Den största orsaken till att det går så skralt för de finländska herrarna är att materialet är talangmässigt svagt, medan den näst största orsaken är att juniorer tränar för dåligt i den kritiska åldern 18-22 år.

Det Dalen kan göra är att föra med sig nya intryck från andra länder och skapa goda förutsättningar för landslaget, för toppåkarna. Det är han hyfsat duktig på. Skyll inte på honom om medaljregnet uteblir i Val di Fiemme.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

februari 2013
M T O T F L S
« jan   mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.