Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Kan bli en rolig Tour de France

24 okt , 2012, 20.41 Marcus Lindqvist

 

Det kan bli en riktig spännande och annorlunda Tour de France 2013. Här är några av de mest fascinerande elementen i den hundrade upplagan av Tour de France som tourarrangörerna ASO presenterade på onsdagen.

• Mark Cavendish i gula ledartröjan? För först tredje gången sedan prologen infördes 1967 inleds touren med en normal landsvägsetapp på Korsika, som till skillnad från 2008 och 2011 är flack och erbjuder sprintrarna ett gyllene tillfälle att få klä sig i Maillot Jaune. Något som sprinterässet som nyligen blev klar för Omega Pharma-Quickstep redan nu drömmer om.

• Inget för Bradley Wiggins. Ingen prolog, bara två individuella tempolopp som tillsammans mäter 65 km och av vilket det senare, etapp 17, är ett backtempo från Embrun till Chorges. Den försvarande mästaren, OS-guldmedaljören i tempo, Wiggins drog redan sina slutsatser och meddelade att han fokuserar på Giro d’Italia.

• Godis för publiken. Lagtempo är bland det estetiskt mest tilltalande inom cykelsporten och i år bjuder tourarrangörerna ASO på ett 25 km långt lagtempo i Nice. ASO tvingades slopa lagtempoloppena då Lance Armstrongs US Postal/Discovery Channel dominerade dem stort, men nu kommer lagtempot inte att spela någon avgörande roll för sammandraget. Det är inte många sekunder som skiljer åt Wiggins och Chris Froomes Team Sky, Alberto Contadors Saxo Bank-Tinkoff, Ryder Hesjedals Garmin-Sharp och Vincenzo Nibalis Liquigas. Andy Schlecks Radioshack-Nissan-Trek kan tappa ytterligare några sekunder till dem, men inget som avgör.

• Alpe d’Huez – gånger två. Under den artonde etappen får tourcyklisterna ta sig an legendariska Alpe d’Huez inte bara en, utan två gånger, och etappmålet ligger uppe på Alpe d’Huez.

• Fyra bergstoppmål. Förutom Alpe d’Huez slutar den åttonde etappen (Annecy-Semnoz), den femtonde etappen (Mont Ventoux), samt den tjugonde etappen (Annecy-Semnoz) på bergstoppar. Det är åtminstone en mera än under touren 2012 och erbjuder fler tillfällen för bergsspecialister att dra upp luckor i sammandraget.

• En fransk affär. För första gången sedan 2003 går touren helt innanför Frankrikes gränser.

,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
« sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.