Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

I väntan på nästa skandal

22 okt , 2012, 17.54 Marcus Lindqvist

 

Det här är den största skandalen som någonsin hittills drabbat cykelsporten. Det sade den internationella cykelunionen UCI:s ordförande Pat McQuaid om Lance Armstrongskandalen under presskonferensen där han tillkännagav att UCI inte överklagar Armstrongs beslut att frånta honom hans Tour de France-segrar och stänga av honom på livstid. Större än Festina, Floyd Landis, Operacion Puerto, med andra ord.

McQuaid snackade om kampen mot dopning och en förändrar kultur, men mellan raderna går det att läsa att ingenting egentligen har förändrats inom Bastiljen UCI. McQuaid inledde med att tacka de cyklister som valt att tala ut och hjälpa till att sätta dit Armstrong och avslöja US Postals systematiska dopning. Var det därför han och ex-ordföranden Hein Verbruggen stämde Floyd Landis när han talade ut och kritiserade UCI i offentligheten? McQuaid meddelade också att han och Verbruggen inte ämnar backa från sin stämning mot journalisten Paul Kimmage, som avslöjat dopning och korruption inom cykelsporten.

Enligt McQuaid har UCI inget att dölja, trots att Usadas bevismaterial mot Lance Armstrong och US Postal i många avseende är komprometterande också för cykelunionens del. Framför allt Armstrongs donation på 100 000 dollar strax efter att han gett ett suspekt EPO-test under Tour de Suisse 2001. För sakens skulle sände UCI ut ett pressmeddelande för att klargöra att Armstrongs test inte var positivt, endast suspekt, och att donationen inte var en muta.

McQuaid tänker ”sannerligen inte” avgå och påpekar att han tog över UCI först 2005 och valde då att prioritera kampen mot dopning. I och för sig hade McQuaid varit ordförande för kommissionen för landsvägslopp inom UCI 1999-2005, men det kanske inte är relevant ur hans synvinkel.

När ex-stallkamraten i US Postal, Frankie Andreu i en intervju med New York Times 2006 talade ut om sin dopning, vidhöll McQuaid att det är hans egen sak och att det inte kastar någon skugga över Armstrong. Det är var och ens eget val att dopa sig, menade McQuaid. Det kunde inte vara mer fel. McQuaid och Verbruggen har gett många liknande intervjuer och uttalanden genom åren.

McQuaid hävdar att UCI gjort allt som står i dess makt för att bekämpa dopning. Han tycker inte heller det finns skäl att helt överlåta antidopningsarbetet till en utomstående, oberoende part. UCI har ju skött det bra hittills.

UCI väljer att inte ta sitt ansvar och blånekar till att ha känt till den systematiska dopningen som förekom inom cykelsporten. Det räcker inte med att gräva upp gamla dopningssynder och hänga ut individerna – det korrumperade systemet som möjliggjorde det måste också ventileras.

, , , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
« sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.