Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Armstrong är finished

10 okt , 2012, 17.14 Marcus Lindqvist

 

Finished alltså som cykellegend och historisk, sjufaldig Tour de France-vinnare, trots att han fortfarande är miljonär tack vare prissummor, sponsorintäkter och bokintäkter. Bevismaterialen som den amerikanska antidopningsmyndigheten Usada lägger fram på den internationella cykelunionen UCI:s begäran är ytterst komprometterande.

EDIT: Här finner du ett 202 sidor långt sammandrag av bevismaterialet.

Om någon i skenet av de senaste månadernas avslöjanden fortfarande klamrade sig fast vid den förtjusande illusionen om den amerikanska superhjälten om övervann dödlig cancer, besegrade sina dopade medtävlare och dominerade världens tuffaste idrottstävling på ett övermänskligt sätt som ingen gjort förut får den nu tänka om. Usada fråntog redan tidigare Armstrong hans sju Tour de France-segrar 1999-2005 och avstängde honom på livstid och det bevismaterial som nu läggs fram visar att det var med all rätt.

Det mest talande av allt är att George Hincapie, Armstrongs trogna hjälpryttare, vittnar mot Armstrong. Tidigare har Armstrong hävdat att anklagelserna i offentligheten från de dopningsfällda ex-stallkamraterna Tyler Hamilton och Floyd Landis är bittert förtal, men hur förklarar han att en av hans bästa vänner som aldrig åkt dit eller ens varit misstänkt för dopning erkänner att han dopade sig under US Postal-åren. Här är Hincapies eget statement.

Enligt Hincapie var det en tidsperiod från mitten av 1990-talet till mitten av 2000-talet som dopning var så utbrett bland toppcyklisterna att det inte fanns en chans att klara sig i den absoluta eliten utan dopning. Det är samma budskap som bland annat Tyler Hamilton förmedlar i sin nya bok The Secret Race och som bland annat också Floyd Landis hävdat. Armstrong var en väldigt, väldigt begåvad, målmedveten, idrottsman som tränade hårdare än de flesta – men hans Tour de France-segrar bar lika mycket den ökända dopningsdoktorn Michele Ferraris signatur som hans egen.

Armstrong är själv rasande över att ha blivit uthängd av sina före detta stallkamrater, som själva i utbyte mot sina vittnesmål slipper straff. Med viss rätt. Men sannolikt var han spindeln i dopningsnätet och dessutom har han själv haft många tillfällen att tala ut. Armstrong har valt att blåneka och nu kommer synderna han lämnat bakom sig ikapp honom. Dessutom kunde det ha gått värre för Armstrong – de federala åklagarmyndigheterna i Kalifornien valde tidigare att lägga ned brottsutredningen mot honom, fast de hade tillgång till samma bevis som Usada.

EDIT: De sex aktiva cyklisterna som vittnat mot Armstrong, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie, Tom Danielson, Michael Barry och George Hincapie får en obetydlig, sex månaders avstängning som räknas ha börjat i september och som löper ut i april. Hincapie lade dessutom av efter den här säsongen.

Det enda positiva i hela den tragiska sörjan är att Hincapie, precis som så många andra proffscyklister och människor involverade i sporten vittnat om, säger att han inte varit dopad sedan 2006 och att en ny era har inletts i dopning. En era där det inte längre är ett tvång att dopa sig för att kunna konkurrera.

Samtidigt står det också klart att US Postals ex-stallchef Johan Bruyneel måste avgå från posten som stallchef i Radioshack-Nissan-Trek. Till skillnad från Armstrong har han valt att bestrida Usadas anklagelser i en skiljedomstol i USA.

, , , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
« sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.