Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Contador hade förändrat touren

9 sep , 2012, 12.57 Marcus Lindqvist

 

Alberto Contador har kanske inte varit riktigt lika vass under Vuelta á Espana som under sina bästa dagar före sin avstängning, men det formbesked han gett i först sin andra tävling efter avstängningen borde få Team Sky med Bradley Wiggins och Chris Froome något fundersamma inför nästa års Tour de France. Contador såg hyfsad ut redan i Eneco Tour före vueltan och har varit suverän i alla delområden i vueltan – förutom de allra värsta, brantaste motluten där Joaquim Rodriguez är oslagbar.

Chris Froome som på förhand sett såg ut som den starkaste utmanare till förhandsfavoriten Contador har inte haft en chans. Det är klart att det börjar tynga honom att först ha toppat formen till touren och OS och sedan fortsätta säsongen i Spanien, men det står också klart att Team Sky inte lyckats dominera de smala, branta bergsvägarna i Vuelta á Espana på samma sätt som i årets tråkiga, lättkörda Tour de France (lättkörd är förstås ett relativt begrepp, kan undertecknad intyga efter att ha prövat några av tourbergstopparna).

Samtidigt har Froome ställts mot inte en duktig bergscyklist så som i touren, då endast Vincenzo Nibali kunde utmana Team Sky, utan mot en hel hjord bergsgetter så som Alejandro Valverde, Contador, Rodriguez som kunde samarbeta. Froome hade helt hyfsade hjälpryttare, bland annat Richie Porte och Rigoberto Uran, så det var inte det som det hängde på.

Årets Tour de France var det mest förutsägbara etapploppet så länge som jag kan minnas och i själva verket vansinnigt – tråkigt. Nu framstår det som uppenbart att Contador kunde ha grusat Team Skys planer och blandat om ordentligt i manuskriptet.

Rutten med över 100 km individuellt tempo och bara tre bergstoppmål hade fortfarande gynnat Team Sky och Bradley Wiggins, men Contador är också en av världens absolut bästa tempocyklister. Allra minst hade det blivit en helt annorlunda tävling, för Team Sky hade inte endast kunnat förlita sig på Wiggins förmåga att distansera motståndarna i tempo. Det hade också öppnat helt nya möjligheter för offensiv cykling i bergen om det funnits fler än Nibali som kunnat utmana.

Nästa års Tour de France kommer att döma av förhandsspekulationerna att bli avsevärt svårare och bergigare än detta års tour. Med en tävlingsrutinerad Contador, en frisk Andy Schleck, som ju missade touren på grund av en höftbensfraktur, samt en formtoppad Ryder Hesjedal, som efter att redan ha vunnit Giro d’Italia i maj kraschade och avbröt i början av touren, kan det bli riktigt, riktigt roligt.

PS Mark Cavendish bekräftade att han vill bort från Team Sky. Helt förståeligt. Fattade inte varför han ville ansluta till Wiggins stall från första början.

, , ,

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

september 2012
M T O T F L S
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Kommenteringen är stängd.