Marcus Lindqvist gillar när hjärta vinner över taktik.

Okategoriserad

Så sjukt tråkigt för touren

6 jul , 2012, 16.52 Marcus Lindqvist

 

Som om det inte annars också varit upplagt för den tråkigaste touren i mannaminne försvann det enda kvarvarande spänningsmomentet när de enda tänkbara utmanarna till gula tröjan – Fränk Schleck, Robert Gesink och Ryder Hesjedal kraschade på fredagens flacka etapp. Nu finns det ingen, utom kanske Denis Mentjov och Vincenzo Nibali, som kan utmana tempospecialisterna Bradley Wiggins och Cadel Evans. Mentjov och Nibali är dock typer som kämpar om placeringarna 3-6, inte 1-2.

Med vurpor varje dag var det förstås en tidsfråga innan någon av favoriterna kraschar. Synd bara att det var de enda intressanta utmanarna som drabbades. Ingen överraskning i sig, för såväl Gesink och Schleck är kända för sin olycksbenägenhet.

Touren går på smala, flacka och blåsiga vägar genom Belgien och norra Frankrike och det gick att räkna med att det blir vurpor. Det beror inte minst på att stallen nuförtiden försöker hålla sig i täten också när det drar ihop sig till klungspurt, fast de inte har någon sprinter med sig – för att det är säkrast längst framme.

Spekulerade med kollegan om att det kunde skapa lite spänning i kampen om Maillot Jaune ifall någon av förhandsfavoriterna Bradley Wiggins eller Cadel Evans vurpade och tappade tid under den första veckan. Utan att önska någon olycka, såklart. Men om de ens hade hamnat i fel grupp om huvudklungan splittrats i korsvinden och gett Schleck & Co lite försprång inför bergsetapperna.

Schleck, Michele Scarponi, Edvald Boasson Hagen tappade 2 minuter och 9 sekunder till täten. Det är i och för sig helt överkomligt för bergsspecialister som Schleck – även om det med bara tre etappmål på bergstoppen i årets tour inte är någon lätt uppgift. Girovinnaren Hesjedal tappade 13.24 och är definitivt ute ur kampen om en pallplacering i sammandraget.

Med andra ord kommer det sannolikt att gå enligt manuskriptet som skrevs redan när Christian Prudhomme presenterade årets tour i fjol höstas: Wiggins och Evans minimerar tidsförlusterna i bergen, distanserar konkurrenterna i prologen och de två långa tempoloppen och gör upp sinsemellan på den näst sista etappen som är ett 50 km långt tempolopp mellan Bonneval och Chartres.

På lördagen får vi dock se om typer som Nibali, Mentjov, Samuel Sanchez eller Jurgen Van Den Broeck kan blanda om i kortleken. Tourens första bergsetapp slutar med en brant stigning till La Planche des Belles Filles. Mera sannolikt är att det är här, i den elakt branta slutbacken, som Evans första gången kniper sekunder av Wiggins på sin väg att förnya toursegern från i fjol.

Om bloggaren

Mångkunniga journalisten Marcus Lindqvist har tillbringat största delen av sin fritid under de senaste femton åren med att träna och tävla i cykling och triathlon samt entusiastiskt följa ishockey,cykling,basket och annan idrott. Som aktiv idrottare samt som journalist med utrikesnyheter,ekonomi och sport som specialområden förhåller sig skribenten extremt kritiskt till sportklicheer och dumma bortförklaringar.

Kalender

juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.